Verlies of diefstal van identiteitskaart in het buitenland

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen voor vertrek en bij aankomst in het buitenland, is het nog altijd mogelijk dat u uw identiteitskaart, paspoort of andere belangrijke documenten verliest of dat u slachtoffer wordt van diefstal. Wat moet u dan doen?

Meld het verlies of de diefstal onmiddellijk bij de lokale politie en vraag een attest of een kopie van uw aangifte.

Deze stap is absoluut noodzakelijk en heeft drie voordelen:

  • Op deze manier maakt u het verlies van uw documenten officieel;
  • U kan zich - indien nodig - verantwoorden dat u niet in het bezit bent van uw documenten;
  • U kan gemakkelijker een duplicaat krijgen van uw verloren/gestolen documenten.

Ga vervolgens naar de Belgische ambassade of het Belgische consulaat met het proces-verbaal of attest. Daar kan u een duplicaat krijgen van uw identiteitsdocumenten.

Tip: Neem een kopie van al uw documenten die u meeneemt op reis en noteer uw rijksregisternummer. Dat gaat het hele proces vereenvoudigen en versnellen.

Terug in België onderneemt u meteen alle nodige stappen (bij de politie en het gemeentebestuur) om nieuwe identiteitsdocumenten te verkrijgen.

België

Bent u uw identiteitskaart, paspoort of andere belangrijke documenten verloren of werden deze gestolen binnen België? Bel dan onmiddellijk het gratis nummer van DOCSTOP 00800 2123 2123 en blokkeer uw kaart(en). DOCSTOP is een gratis dienst, 24u/24u en 7d/7d bereikbaar.

Kan u dit nummer toch niet bereiken? Bel dan naar +32 2 518 21 23.

Tip: Steek het nummer van DOCSTOP bij de contactgegevens in uw telefoon.

Op deze manier voorkomt u het risico op frauduleus gebruik van uw documenten en de eventuele financiële gevolgen (bv. het openen van een telefoonabonnement op uw naam, een online aankoop, enz.).

Belangrijk: met DOCSTOP kunnen enkel Belgische identiteitsdocumenten worden geblokkeerd.

Labels