Regels voor skateboards op de openbare weg

Een step, skateboard, skeelers, ... het zijn handige middelen om u (snel) te verplaatsen. Maar dat kan niet zomaar overal. Afhankelijk van uw snelheid catalogeert de wetgever u als voetganger of fietser. Aan u om de respectieve verkeersregels in acht te nemen.

Laat ons de verschillende situaties en de regels die u daarbij moet respecteren, overlopen.



Wat noemt men een voortbewegingstoestel?


In 2007 is speciaal voor deze langzame voertuigen een nieuwe voertuigencategorie in het leven geroepen: de voortbewegingstoestellen. Het Koninklijk Besluit van 13 februari 2007 betreffende de voortbewegingstoestellen deelt ze in twee categorieën in:

  • Niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen. Dit wil zeggen: elk voertuig dat niet beantwoordt aan de definitie van rijwiel, dat door de gebruiker of de gebruikers door middel van spierkracht wordt voortbewogen en niet met een motor is uitgerust.
  • Gemotoriseerde voortbewegingstoestellen. Dit wil zeggen elk motorvoertuig met twee of meer wielen dat naar bouw en motorvermogen, op een horizontale weg, niet sneller kan rijden dan 18 km per uur.

Het spreekt voor zich dat steps, skeelers, skateboards en rolstoelen die met spierkracht worden voortbewogen, onder de eerste categorie vallen. Elektrische rolstoelen of elektrische steps vallen onder de tweede categorie. Let op, elektrische steps moeten wel gehomologeerd zijn om ermee op de openbare weg te mogen rijden.



Dezelfde regels als voor de voetganger of fietser, volgens de snelheid waarmee je je verplaatst


Afhankelijk van de bereikte snelheid moeten de gebruikers van voortbewegingstoestellen, gemotoriseerd of niet, zich houden aan de regels voor voetgangers of fietsers. De gebruikers van voortbewegingstoestellen volgen de regels die van toepassing zijn voor de voetgangers wanneer zij niet sneller dan stapvoets rijden. Wanneer zij wel sneller dan stapvoets rijden, volgen zij de regels die voor de fietsers gelden.



De regels die de andere weggebruikers moeten naleven ten opzichte van voetgangers en fietsers, gelden eveneens ten opzichte van gebruikers van voortbewegingstoestellen.



Wanneer u niet sneller dan stapvoets rijdt


Wanneer u als gebruiker van een voortbewegingstoestel, gemotoriseerd of niet, niet sneller dan stapvoets rijdt, dan moet u net zoals een voetganger de voetpaden of de begaanbare verhoogde bermen volgen. Als die er niet zijn, dan mag u de begaanbare gelijkgrondse bermen of de parkeerzones gebruiken. Als ook die er niet zijn, dan mag u op het fietspad rijden, uiteraard zonder er de fietsers en bromfietsers te hinderen.



Zijn al die mogelijkheden er niet, dan mag u de rijbaan gebruiken. U moet dan wel zo dicht mogelijk bij de rand ervan blijven en - behoudens bijzondere omstandigheden - links in de door uw gevolgde richting rijden. Autosnelwegen en autowegen zijn verboden.

Labels