Opgepast voor valse mails!

De politiezone Kempen Noord-Oost meldde dat heel wat inwoners een frauduleuze mail ontvingen waarin opgeroepen wordt een boete te betalen voor een (niet bestaande) verkeersovertreding.

Ondertussen blijkt dat een gelijkaardige mail ook in andere politiezones opgedoken is. Het gaat hier om een poging tot oplichting dus ga hier zeker niet op in. Boetes worden nooit via mails en online betalingen geïnd.

De opstellers van de mail gebruikten het officiële politielogo en bestaande namen en telefoonnummers van de politiezone. De mail is een variant op de beruchte phishing e-mails die van een bank of telecombedrijf afkomstig lijken en om vertrouwelijke informatie zoals bankrekeningnummers of creditcardgegevens vragen.

In deze versie staat dat de ontvanger nog een bedrag van 103,5 euro moet betalen voor een verkeersboete, waarna een link volgt om de betaling meteen online door te voeren. Wie niet betaalt, riskeert volgens de verzender een nog hogere boete.

Telenet

Telenet waarschuwde zijn klanten voor een phishingmail die opnieuw de ronde doet. In het bericht wordt melding gemaakt van een openstaande factuur die dringend moet worden betaald, zoniet dreigt een boete. Ook hier gaat het om een goed opgezette poging tot oplichting.

'De automatische domiciliëring van 27 November 2014 is mislukt. Wij hebben u per brief verzocht om de betaling onder factuurnummer 00A341CC922 alsnog te voldoen. Tot op heden hebben wij helaas nog geen betaling van u ontvangen.' Die boodschap kregen verschillende klanten van Telenet de voorbije dagen in hun mailbox. In de mail wordt gevraagd om meteen 103 euro te betalen, zoniet dreigt daarbovenop nog een boete van 143 euro.

Verwijder de mails meteen, geef zeker geen persoonlijke gegevens door en volg ook geen instructies op.

Labels