Nood-SMS voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking

Nieuw! Doven, slechthorenden of personen met een spraakstoornis kunnen GRATIS contact opnemen met de noodcentrale (brandweer, medische hulp, politie) per SMS.

Als je doof of slechthorend bent of een spraakgebrek hebt, maakt dat het moeilijker zo niet onmogelijk om zelf de nooddiensten te contacteren via een gewone spraakoproep. Daarom hebben de federale overheidsdiensten Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken en de politie ervoor gezorgd dat de noodcentrales eveneens bereikbaar zijn via SMS. Deze dienst is gratis en gereserveerd voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking.

Het is niet mogelijk om te SMS'en naar de traditionele noodnummers 112, 100 en 101, maar wel naar specifieke nummers. Vraag deze nummers zo snel mogelijk aan zodat u klaar bent in geval van nood!

Hoe de noodnummers ontvangen?

  1. Stuur "CONTACT" via:
  2. Je ontvangt de 2 specifieke nummers om nood-sms'en te sturen. Een nummer voor politiehulp. Een nummer voor medische hulp en brandweer.

Als je de specifieke nummers opvraagt via SMS of e-mail, verklaar je daarmee op erewoord dat je zelf de noodoproepcentrales niet via een spraakoproep kunt contacteren. Als je niet doof of slechthorend bent of een spraakbeperking hebt blijft een spraakoproep de enige manier om de noodoproepcentrales te contacteren! Je mag dan geen SMS sturen naar de noodcentrales!

Wil je meer informatie? Bekijk dan hier de video in gebarentaal die uitlegt hoe je de specifieke nummers kan opvragen en hoe de SMS dienst werkt.

Labels