Neem geen risico’s bij een overweg

Waar moet je rekening mee houden en wat moet je doen als je geblokkeerd staat op de sporen? Bij de meeste ongevallen steken de bestuurders of voetgangers de sporen over terwijl de slagbomen al naar beneden gaan, de rode lichten knipperen of het geluidssignaal te horen is.

Spooroverweg

Waarom het moeilijk is om een botsing met een rijdende trein te voorkomen als je vaststaat op de sporen

Wist je dat een trein een lange afstand nodig heeft om tot stilstand te komen? Wanneer een trein 90 km/u rijdt, heeft deze een remweg van 800 (!) meter, een wagen heeft hiervoor slechts 70 meter nodig. In 2021 werden in België meer dan 300 incidenten op spoorwegovergangen geregistreerd, waaronder 46 ongevallen met een zware tol: er vielen 9 doden en 5 zwaargewonden.

Infrabel publiceerde een schokkende video om mensen bewust te maken van de manier waarop ze moeten reageren op ongevallen op spoorwegovergangen.

Pas op aan elke overweg!

Elke weggebruiker, ook de ongeduldige, moet begrijpen dat je een overweg oversteekt zoals een kruispunt waar je geen voorrang hebt. Je moet namelijk extreem voorzichtig zijn en de veiligheidsvoorschriften volgen die in het verkeersreglement staan en voorzien zijn door Infrabel. Het gaat hier om het respecteren van signalisatieborden, licht- en geluidssignalen of slagbomen.

Tips bij het oversteken van een overweg.

  • Vertraag bij het naderen van een spooroverweg. Hou de slagbomen en de licht- en geluidssignalen in de gaten.
  • Stop zodra het belsignaal gaat en de rode lichten branden (ook al gaan de slagbomen nog niet dicht).  Als je op de overweg aan het rijden bent, verlaat je die zo snel mogelijk.
  • Wacht nadat de trein is gepasseerd tot de slagbomen volledig open zijn EN de licht- en geluidssignalen aangeven dat je mag oversteken. Het kan namelijk gebeuren dat de slagbomen omhoog gaan en plots weer zakken omdat er een tweede trein zeer kort op de eerste volgt. Een onvoorzichtige en onoplettende weggebruiker kan dan vast komen te zitten op de sporen. Dit willen we natuurlijk vermijden.
  • Blijf NOOIT stilstaan op de sporen. Steek de sporen enkel over wanneer je absoluut zeker bent dat je in één keer kan oversteken. Wanneer je ziet dat het voertuig voor jou stilstaat achter de sporen, en er niet genoeg plek is om veilig over te steken, wacht je tot deze plek er wel is. Als je in dit geval wel zou doorrijden en uiteindelijk komt stil te staan op de sporen, kan dit problemen veroorzaken wanneer de slagbomen sluiten.
  • Geen belsignaal, lichten of slagbomen? In zeer uitzonderlijke gevallen kan het immers gebeuren dat de slagbomen defect zijn en niet sluiten. In dit geval vertraag je en kijk je goed naar links of rechts om te zien of er een trein aankomt.

De meeste ongevallen zijn te wijten aan ongeduldige weggebruikers die de signalisatie negeren en de overweg oversteken wanneer de slagbomen naar beneden of naar boven gaan, of die tussen de gesloten slagbomen glippen als ze geen trein zien aankomen.

Wat doe je best als je geblokkeerd staat op de sporen?

Bij autopech of file moet iedereen zo snel mogelijk uit de wagen stappen en de overweg verlaten. Wanneer je veilig bent, bel je naar het nummer 112 om het treinverkeer op de bewuste lijn stil te leggen. Geef daarbij de informatie die op de paal naast de overweg aan de straatkant staat aangegeven:

  • Het nummer van de lijn en de overweg
  • De straatnaam
  • De gemeente

Aarzel niet om op de slagbomen in te rijden als de wagen op de sporen staat en geblokkeerd wordt door de slagbomen. De overweg zal automatisch overschakelen in alarmmodus. Hierdoor zal de signalisatie verderop veranderen en dit zal de trein mogelijks de kans geven om tijdig te stoppen.

Een overweg oversteken ondanks een verbod is een overtreding van de 4de graad.

Het is verboden een overweg over te steken wanneer de lichten op rood staan, het geluidssignaal weerklinkt of de slagbomen beginnen te sluiten of nog niet helemaal geopend zijn.

Wie in deze omstandigheden een overweg toch oversteekt, begaat een inbreuk van de 4de graad. Hierbij kan men doorverwezen worden naar de politierechtbank. Als men niet naar de politierechtbank doorverwezen wordt, kan men een geldboete van minimum €473 en een intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen riskeren.

Voor meer informatie kan je hier terecht.

Labels