FAVV waarschuwt voor de aanwezigheid van MDMA (ecstasy) in sommige flessen champagne "Moët & Chandon Imperial Ice 3L"

Het FAVV waarschuwt voor de aanwezigheid van MDMA (ecstasy) in sommige flessen champagne "Moët & Chandon Imperial Ice 3L" die online worden verkocht.

 

 

champagne

Het Voedselagentschap is vandaag op de hoogte gebracht van tien gevallen van vergiftiging in Nederland en Duitsland na het nuttigen van een fles champagne van 3 liter van het merk "Moët & Chandon Imperial Ice". De betrokken flesjes dragen het partijnummer "LAJ7QAB6780004" en bevatten vermoedelijk MDMA (ecstasy). Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat deze flessen op de Belgische markt aanwezig zijn en tot dusver zijn in België geen soortgelijke incidenten vastgesteld. Het FAVV volgt de situatie op de voet en staat in nauw contact met de betrokken autoriteiten en federaties. Het FAVV vraagt consumenten die dit product online hebben gekocht, uiterst waakzaam te zijn en het niet te consumeren.

In de afgelopen dagen hebben de Duitse autoriteiten 7 ernstig zieken en één dode geregistreerd. In Nederland waren er volgens de producent 4 ziektegevallen. In beide gevallen werden de betrokken flessen gekocht via een nog onbekende website. De fabrikant Moët Hennessy heeft de Nederlandse autoriteiten deze week op de hoogte gebracht. Het FAVV volgt de situatie op de voet en zal de consumenten blijven informeren. Bij de huidige stand van het onderzoek kan niet worden uitgesloten dat andere flessen van hetzelfde merk ook MDMA bevatten.

Beschrijving van het betrokken product en informatie over MDMA

Volgens het huidige onderzoek zijn de betrokken producten flessen met het partijnummer "LAJ7QAB6780004". Deze code staat op het etiket op de achterkant van de fles. Aangezien deze flesjes ondoorzichtig zijn, is het niet mogelijk met het blote oog te onderscheiden welke flesjes MDMA bevatten.

Champagne met vloeibare MDMA zou de volgende kenmerken hebben:

- Het zou niet bruisen

- Het zou een roodbruine kleur hebben, die mettertijd donkerder wordt.

- Het zou een anijsachtige geur hebben.

Labels