Drugwasstraat op Replay festival

Wij organiseerden een drugcontrole met een drughond aan de ingang van het Replayfestival in Herentals. We fouilleerden een 150-tal mensen, bij 10 personen werd drugs gevonden. Zij kregen onmiddellijk een boete voorgeschoteld. We konden ook twee dealers bij de kraag vatten, beide personen werden meteen door ons opgepakt.

Drugswasstraat op Replay festival

Voor de drugcontrole organiseerde ons team Criminaliteit en Overlast een zogenaamde drugwasstraat. In deze wasstraat speurt een drughond sporen van drugs op. De vermoedelijke drugbezitter wordt vervolgens gefouilleerd in een afgeschermde ruimte. Wanneer een gebruikershoeveelheid drugs wordt aangetroffen, krijgt hij een boete voorgeschoteld van 75 of 150 Euro naargelang de soort drug die gevonden werd. Hij kan deze boete onmiddellijk cash, via betaalautomaat of met bankoverschrijving betalen. Door deze betaling vervalt de verdere vervolging. De gevonden drugs worden vernietigd.

De aanpak van drugdelicten met een geldboete, onmiddellijk minnelijke schikking genoemd, werd vooraf overlegd met het parket en het stadsbestuur en met de organisator afgesproken.

Een dealer kan niet van deze "service" genieten. Hij wordt gearresteerd en ter beschikking gesteld van het parket van de Procureur des Konings. Hij krijgt een pv en moet zich later voor de rechtbank verantwoorden.

Met deze actie willen wij zowel preventief als bestraffend optreden. Preventief om druggebruikers en dealers af te schrikken en repressief om drugbezitters onmiddellijk te beboeten. Door de medewerking van de organisator wil deze duidelijk maken dat drugs niet thuishoren op festivals.

Wij stelden verder nog een pv op voor drugs die gevonden werden in één van de lockers.

Labels