Drinken in het openbaar: wat mag?

Is het consumeren van alcohol op een openbare plaats strafbaar? Hoe zit het in een gesloten openbare ruimte? Wat riskeer je als je dronken bent op een openbare plaats? We geven je graag wat antwoorden op deze vragen!

Groep mensen die aan het drinken en eten zijn

Mag je in het openbaar alcohol drinken?

Ja, je mag in het openbaar alcohol drinken, maar onder bepaalde voorwaarden. Op sommige plaatsen is dit verboden en je mag er niet dronken zijn.

Alcoholverbod op een openbare plaats

Op sommige openbare plaatsen zoals bepaalde parken, plantsoenen, recreatiedomeinen, visvijvers, sportterreinen en speelpleinen voor kinderen is het verboden om alcohol binnen te brengen of te nuttigen. Hetzelfde geldt voor gemeentelijke nutsvoorzieningen waar slechts één of meerdere speeltuigen staan en niet omheind is.

Het is in de politiezone Neteland verboden alcohol te verbruiken op de openbare weg, behalve bij feestelijkheden of andere manifestaties georganiseerd of toegestaan door het college van burgemeester en schepenen. Een openbare weg is een weg waar iedereen altijd gebruik van kan maken.

Verder is het verboden om alcohol te consumeren in nachtwinkels.

Wanneer je toch alcohol consumeert ondanks een gemeentelijk verbod, kan je beboet worden met een GAS-boete.

Zich in staat van openbare dronkenschap bevinden, is strafbaar!

Een persoon die dronken wordt aangetroffen op een openbare plaats, wordt bestraft met een boete. Er worden hogere boetes voorzien voor degenen die, in dronken toestand, de openbare orde verstoren. Als het individu in die openbare ruimte de orde verstoort, schandaal veroorzaakt of een gevaar voor zichzelf of voor anderen vormt, kan hij of zij zelfs administratief worden aangehouden en ter ontnuchtering tijdelijk in de cel belanden.

Begrippen

·        Staat van dronkenschap: iemand die wegens het drinken van alcoholische dranken zijn daden niet meer bestendig onder controle heeft.

·        Openbare plaats: een plaats met een openbaar karakter. Elke publiek toegankelijke plaats is een openbare plaats!

·        Publiek toegankelijke plaatsen: plaatsen zoals cafés, winkels, parking, trein, etc …

 

Labels