De plaats van (brom)fietsers en voortbewegingstoestellen op de openbare weg

Wanneer mag je als fietser of stepper het troittor gebruiken? Welke voorwaarden hangen hieraan vast? Moet je het fietspad gebruiken als dit links van de rijbaan ligt? Het zijn vragen die heel wat weggebruikers zich wel eens stellen. In dit artikel bieden we antwoorden op deze vragen!

fiets

De gouden regels luiden als volgt:

  1. Heeft de openbare weg een berijdbaar fietspad dat aangeduid is door twee evenwijdige witte onderbroken strepen en dat niet breed genoeg is voor autoverkeer? Dan moeten de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A het fietspad volgen voor zover het rechts in hun rijrichting ligt. Zij mogen zo’n fietspad niet gebruiken wanneer het links in hun rijrichting ligt.
  2. Is er een berijdbaar fietspad, aangeduid door verkeersbord D7 of D9 in de gevolgde rijrichting? Dan moeten de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A, dit fietspad volgen.
  3. Rij je met een bromfiets klasse B of speed pedelec? Dan moet je het gemarkeerde fietspad of het fietspad aangeduid met D7 gebruiken wanneer het snelheidsregime hoger ligt dan 50 km/u.  Wanneer dit lager of gelijk is aan 50 km/u dan mag je kiezen of je het fietspad gebruikt of op de rijbaan rijdt. Onder het verkeersbord D7 kan een onderbord voorzien worden dat bepaald of het verplicht of verboden is voor bromfietsen klasse B (en speed pedelecs). Staat er een verkeersbord D9? Dan mag je hier als bromfiets klasse B of speed pedelec niet rijden en moet je de rijbaan volgen.
  4. Is een deel van de openbare weg aangeduid met het verkeersbord D10? Dan moeten fietsers dit deel van de openbare weg gebruiken. Bromfietsen klasse A en B en speed pedelecs mogen geen gebruik maken van dit deel van de openbare weg.

Als het fietspad niet berijdbaar of onbestaand is, dan mag je

  • op gelijkgrondse bermen;
  • op parkeerstroken;
  • op de rijbaan

rijden.

Kinderen die jonger zijn dan 10 jaar mogen altijd op het trottoir en de verhoogde bermen rijden. De grootte van de fiets is daarbij niet langer van belang. Ben je ouder dan 10 jaar? Dan mag je enkel op het trottoir rijden wanneer aan alle onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

  • Het fietspad is onbestaand of onberijdbaar.
  • De weg bevindt zich niet in de bebouwde kom.
  • Je bevindt je rechts van de rijrichting die je volgt.

Maak je omwille van bovenstaande redenen gebruik van het trottoir als fietser? Dan moet je voorrang verlenen aan de andere gebruikers van het trottoir.

Weetjes:

  • Als je naast je (brom)fiets stapt, dan wordt die niet als vervoermiddel aanzien. Je wordt dan een voetganger en kunt het trottoir dan vrij gebruiken. Vind je het verkeer te druk en gevaarlijk? Dan kan dit een oplossing zijn.
  • In fietsstraten mogen fietsers de ganse breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze opengesteld is in hun rijrichting. Fietsers mogen de helft van de breedte langs de rechterzijde gebruiken als de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen.
  • Fietsers en bestuurders van speed pedelecs die de rijbaan volgen, mogen met twee naast elkaar rijden, behalve wanneer kruisen niet mogelijk is. Buiten de bebouwde kom moeten zij achter elkaar rijden bij het naderen van een achteropkomend voertuig.

En wat als ik een hoverboard, Segway, solowheel of een (elektrische) step gebruik?

Je mag deze voortbewegingstoestellen op het trottoir gebruiken op voorwaarde dat je je aan ‘wandeltempo’ verplaatst en dus niet sneller dan 6 km/u rijdt. Wil je sneller rijden? Dan moet je de verkeersregels voor fietsers respecteren.

Opgelet, voor speed pedelecs en bromfietsen klasse B gelden andere verkeersregels.

Bronnen:

1976101105 | Regelgeving | Wegcode

Mag ik op het trottoir fietsen? | Touring

Labels