Car Free Day

230 grote en kleine werkgevers gaven op 16 september uitzonderlijk veel aandacht aan duurzaam woon-werkverkeer. Het was immers Car Free Day, een initiatief van Taxistop om de filesleur te doorbreken en de mogelijkheden van duurzaam woon-werkverkeer te onderstrepen. Car Free Day vindt jaarlijks plaats in het kader van de Week van de Mobiliteit.

Ruim 200 werkgevers beloonden hun duurzaam pendelende werknemers. Aan de werknemers werd gevraagd om de auto thuis te laten en te kiezen voor fiets, bus of trein. Ze konden ook carpoolen met een collega of gewoon een dagje thuiswerken. De meeste werknemers werden daarvoor beloond met een ontbijt, maar sommige werkgevers organiseerden ook heuse wedstrijden of schonken per uitgespaarde autokilometer een bedrag aan een goed doel.

De deelnemers waren zowel grote en kleine privébedrijven, als heel wat lokale besturen en overheidsinstellingen. Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts gaf op Car Free Day het goede voorbeeld en pendelde met de trein en elektrische wagen.

Belang duurzaam woon-werkverkeer

70% van de werknemers neemt dagelijks de auto naar het werk. Koning Auto blijft dan ook heer en meester in Vlaanderen. Nochtans kosten de files Vlaanderen jaarlijks meer dan 400 miljoen euro volgens werkgeversorganisatie Voka. Tevens is onze 'autoreflex' nefast voor de luchtkwaliteit.

Luchtvervuiling kost België volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks 15 miljard euro, goed voor 4,6% van het BBP. Werknemers zelf zijn ook steeds minder bereid om enkele uren per week in de file te slijten op weg naar het werk.

De fiets blijft een belangrijk alternatief waar ook nog veel groei in mogelijk is. Één op vier werknemers woont binnen een straal van 5 kilometer van zijn werkplaats. Toch gebruikt de helft daarvan dagelijks de wagen. Het fietspotentieel in Vlaanderen blijkt ook uit het feit dat op Car Free Day maar liefst 62% van de autopendelaars die zich registreerden op de website zal kiezen voor de fiets.

Mooie prijzen

Taxistop bood autoloze pendelaars op Car Free Day de mogelijkheid om deel te nemen aan een wedstrijd met mooie prijzen: een plooifiets, een fiets-gps, fietsbijstandsabonnementen van VAB, 3- maanden abonnementen van De Lijn en Mobility Passes van de NMBS.

Surf zeker ook eens naar de facebookpagina van Car Free Day.

Labels