Dwaalgedrag komt vaak voor bij mensen met dementie. Het is belangrijk dat mantelzorgers, woonzorgcentra en politie hierop anticiperen om deze mensen zo snel mogelijk terug te vinden. De vermissingsfiche is daarbij een hulpmiddel. Dit document kunnen de mantelzorgers, thuisverpleging of het personeel van het RVT preventief invullen voor mensen die een risico op wegloopgedrag vertonen. Het bevat alle informatie die relevant kan zijn om de vermiste snel terug te vinden: persoonsbeschrijving met recente foto, roepnaam, locaties waar de persoon vroeger kwam, de ouderlijke woonst …

Als familieleden een vermissing aangeven, zijn ze overstuur en zien ze deze belangrijke info vaak over het hoofd. Daarom raden we aan om dit formulier preventief in te vullen en te bewaren om het hopelijk nooit te moeten gebruiken.

Deze documenten zorgen voor een enorme tijdswinst bij een verdwijning. 98 % van de vermisten wordt teruggevonden in een straal van vijf tot acht kilometer rond hun woonplaats. Als de inspecteurs dertig minuten vragen moeten stellen aan de melder(s) alvorens op zoek te kunnen gaan, is deze straal twee kilometer groter geworden. Met deze fiche beschikken we meteen over de juiste informatie om gericht op zoek te kunnen gaan.

De verdwijning van een demente persoon is altijd verontrustend. Zoek zelf niet langer dan twintig minuten alvorens 101 te bellen. Vul de vermissingsfiche aan met de actuele info en overhandig ze aan de politie. Komt de vermiste thuis aan? Wees niet boos, hij of zij deed het niet met opzet. Verwittig zo snel mogelijk de politie.

Er is een formulier voor mantelzorgers en een voor woonzorgcentra. Je vindt beide formulieren terug bij de downloads (helemaal onderaan de website) en hieronder.