Feedback naleving coronamaatregelen

Sinds 13 maart zijn noodzakelijke maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De controle op naleving van die maatregelen is een taak voor de lokale politie. Ook ons korps geeft hieraan extra aandacht. 

Op 18 maart zijn de maatregelen strenger geworden. Onze inspecteurs voerden sinds dan 401 opdrachten uit in het kader van de coronamaatregelen. Ze  houden o.a. toezicht in parken, speeltuinen en aan de E10-plas. Ze controleren of supermarkten, nachtwinkels  en horecazaken de regelgeving opvolgen en organiseren pop-upcontroles in het kader van niet-essentiële verplaatsingen. Nu bijna alle winkels gesloten zijn, passeren onze ploegen ook regelmatig aan de gesloten winkels om de kans op een inbraak in deze panden te verkleinen.

We zijn erg blij dat de Schotenaar in deze periode extra plichtsbewust is. We ontvangen regelmatig meldingen van mogelijke overtredingen van het overheidsbesluit.  Ondanks onze talrijke toezichten kunnen we niet overal tegelijkertijd zijn en zijn we niet op de hoogte van alle overtredingen (al dan niet bewust). Daarvoor komen de ogen en oren van de Schotenaar goed van pas. Aan elke melding, ook anoniem, geven wij gevolg.

Bij de start van de maatregelen hebben onze inspecteurs massaal ingezet op sensibilisering van de bevolking. Ze legden mensen geduldig uit dat niet-essentiële verplaatsingen niet mochten, je moet wandelen in je directe omgeving en samenkomsten echt niet kunnen. Sinds 24 maart is deze sensibiliseringsperiode voorbij. Het korps treedt repressief op als de coronamaatregelen manifest worden overtreden. Overtreders ontvangen een boete en moeten zich verantwoorden bij de politierechtbank als ze hardleers zijn. Het is positief nieuws dat onze inspecteurs tot op heden nog maar twaalf processen-verbaal hebben opgesteld. De Schotenaar weet duidelijk dat enkel collectieve naleving van deze maatregelen de verspreiding van het virus kan bestrijden.

Niettegenstaande onze coronaopdrachten, reageren we nog steeds adequaat op elke oproep en vermoeden van een strafbaar feit. COVID19 geeft criminelen geen vrijspel.

Iedereen zit in zijn eigen kot, maar de samenhorigheid onder de bevolking is groot. Eenieder kan zijn steentje bijdragen door in zijn kot te blijven, allemaal samen maar dan apart. Blijf rustig, zorg voor jezelf en voor elkaar.

Labels