Opgepast voor valse bankmedewerkers

Er zijn valse bankmedewerkers op pad in Schoten en omstreken die de bankkaart en pincode van nietsvermoedende slachtoffers ontfutselen. De criminelen halen geld af en doen aankopen met de gestolen bankkaart. We noteerden de voorbije maand een aantal aangiftes van deze gedurfde vorm van informaticacriminaliteit: bankkaart phishing aan huis. Waarschuw je familie. De criminelen hebben het vooral gemunt op 65-plussers.

bankkaarten aan haak

De laatste weken noteerden we verschillende aangiftes van bankkaartphishing aan huis. Wees alert. Bij deze gedurfde vorm van phishing belt een bankmedewerker je omdat er problemen zijn met je bankkaart. Later op de dag zal de 'bankmedewerker' bij je langskomen om de bankkaart en pincode op te halen.

Soms knippen ze de kaart in twee waardoor het slachtoffer denkt dat het gevaar geweken is. Dit is echter niet waar. Zolang de chip in tact is, kan je de kaart gebruiken. Na hun bezoek maken ze je bankrekening leeg of doen ze aankopen in winkels.

De criminelen zijn zeer overtuigend en gedragen zich professioneel. Toch moet er een belletje rinkelen als de bankmedewerker voorstelt om langs je woning te komen. Bankmedewerkers doen nooit huisbezoeken. Krijg je zo'n telefoontje en twijfel je? Neem contact op met je eigen bank op het gebruikelijke nummer.  Bel niet naar het nummer dat jou heeft gebeld.

Liep je in de val? Bel onmiddellijk naar Card Stop op 078 170 170 en contacteer je bank. Licht ook zo snel mogelijk Politie Schoten in. Tijdens de kantooruren via 03 680 12 70. Buiten deze uren bel je 101.

Het is opvallend dat de criminelen het vooral gemunt hebben op 65-plussers. Waarschuw daarom je familie als je vermoedt dat ze dit bericht niet lezen.

Labels