Laat je fiets niet aan zijn (s)lot over

In de periode augustus-september 2020 merkten we een lichte stijging van het aantal fietsdiefstallen. Het gaat vaak om duurdere fietsen, die zelfs op slot waren.

fiets

Ieder jaar worden heel wat fietsen gestolen. Vorig jaar werden 79 processen-verbaal van fietsdiefstal in Schoten opgesteld, in 2018 noteerden we zo’n 69 fietsdiefstallen. Globaal gezien is het aantal fietsdiefstallen de laatste jaren gedaald, maar elke fietsdiefstal is er uiteraard één te veel.

Enkele tips:

  • Zorg ervoor dat jouw tweewieler steeds op slot is, ook al is het maar voor even.
  • Gebruik een tweede of zelfs derde slot. Het kost dieven meer tijd om meerdere sloten te forceren. Je verkleint zo de kans op diefstal. Bovendien zijn veel dieven gespecialiseerd in één soort slot. Sommigen kunnen bijvoorbeeld een ringslot met kettingslot volledig demonteren. Je denkt dat je jouw fiets veilig hebt achtergelaten mét verankerd slot, maar toch gaan ze ermee aan de haal. Gebruik daarom twee, of zelfs drie, verschillende sloten, bijvoorbeeld een ring-, beugel- en kettingslot.
  • Bevestig je fiets steeds aan een vast object (fietsenrek, hek, verankeringselement, ...) om te voorkomen dat een dief die optilt en meeneemt. Steek het slot door het frame en (voor)wiel en vervolgens rond een stevig vast object.
  • Zet jij jouw stalen ros in de achtertuin, naast het huis, in de garage of in het tuinhuis? Zorg ervoor dat deze plaats niet vrij te betreden is. Doe je garage, tuinhuis of poort op slot.
  • Laat jouw tweewieler gratis graveren. Meer info vind je op de website van de gemeente Schoten https://www.schoten.be/fietsdiefstalpreventie
  • Noteer vooraf de gegevens van jouw rijwiel, zoals het framenummer of de graveercode, het merk, het type en de kleur. Bij een nieuw exemplaar staan deze gegevens meestal op het aankoopbewijs. Bewaar deze gegevens goed. Maak ook een foto.

Was de dief jou toch te slim af? Doe zeker aangifte bij onze diensten. Als de fiets wordt teruggevonden, is zo de kans groter dat fiets en eigenaar herenigd kunnen worden. Is jouw stalen ros bovendien gegraveerd? Nog meer kans op teruggave.

In de folder ‘Laat je fiets niet aan zijn slot over’ vind je meer tips.

Zie je iets verdachts? Meld het dan meteen aan onze diensten via 101.

Labels