Europese dag van het Slachtoffer

Op maandag 22 februari 2021 is het de jaarlijkse Europese Dag van het Slachtoffer. Bij de Lokale Politie Schoten dragen we elk slachtoffer een warm hart toe. Voor onze zone is het essentieel dat slachtoffers van een misdrijf goed worden opgevangen. Dit is niet alleen belangrijk om de onmiddellijke gevolgen van het slachtofferschap te verzachten maar ook voor de latere verwerking van de gebeurtenis.

Dag van het slachtoffer

 

Slachtofferbejegening

Slachtoffers van misdrijven (en hun nabestaanden) kunnen bij ons team sociale recherche terecht voor ondersteuning, informatie en bijstand. Of je nu het slachtoffer bent van intrafamiliaal geweld, een verkeersongeval, oplichting, stalking, agressie of wat dan ook, hun deur staat altijd open. Buiten de diensturen heeft onze zone een beurtrol binnen een groter netwerk van slachtofferbejegenaars. Bij ernstige misdrijven vangen deze bejegenaars slachtoffers op en zorgen ze voor emotionele steun. Ze bieden een luisterend oor en informeren slachtoffers over juridische zaken en het verloop van het onderzoek. Ook slechtnieuwsmeldingen behoren tot deze basisfunctionaliteit van de lokale politie.

Meer info

Slachtofferzorg.be

Ben je slachtoffer of getuige van een misdrijf, verkeersongeval, ramp of aanslag? Of ben je een familielid of vriend van het slachtoffer?  Op de website slachtofferzorg.be vind je informatie en ondersteuning op juridisch, praktisch en emotioneel vlak.

Brochure FOD Justitie

De brochure "U bent slachtoffer" van de FOD Justitie bevat interessante informatie voor slachtoffers. De digitale versie van de brochure vind je hier.

Videocast "Zorg voor het slachtoffer"

Wat als je op een dag ongewild in de rol van het slachtoffer belandt? De politie, het parket en verschillende overheden staan klaar om slachtoffers van een misdrijf of nabestaanden te ondersteunen. Het parket heeft in samenwerking met  politiezone Antwerpen, CAW De Kempen en Dienst Slachtofferonthaal een podcast gemaakt over slachtofferzorg, slachtofferhulp, slachtofferonthaal en de rol van het parket hierin.  

Labels