De knip in de Paalstraat versus plaatselijk verkeer

Op maandag 15 oktober zijn de werken gestart aan het kruispunt van de Jozef Jennestraat en de Paalstraat. Deze werken hebben veel gevolgen voor zowel het verkeer als de bewoners en handelaars in de buurt. Vanaf de start tot en met vrijdag 9 november kan er geen verkeer passeren op dit deel van de Paalstraat. Ook de parallelweg is volledig afgesloten voor het verkeer. Alhoewel de gemeente omleidingen heeft voorzien, gebruiken veel bestuurders wijk Bloemendaal als alternatief om de werken te omzeilen. Nochtans staan er zowel aan de Narcislaan als de Rozenlaan nadarhekken en borden die bestuurders erop wijzen dat enkel plaatselijk verkeer is toegelaten. Deze wijk is een woonerf en niet geschikt om al het doorgaand verkeer op te vangen.  Plaatselijk verkeer is echter een abstract begrip dat in de volksmond veel te ruim wordt geïnterpreteerd.

vkereersbord plaatselijk verkeer en nadarhek

De wegcode stelt dat gebieden met plaatselijk verkeer enkel toegankelijk zijn voor de voertuigen van de bewoners en hun bezoekers, de voertuigen voor levering inbegrepen, de voertuigen van geregelde diensten voor gemeenschappelijk vervoer, de voertuigen voor onderhoud en toezicht, wanneer de aard van hun opdracht dit rechtvaardigt, de prioritaire voertuigen en fietsers en ruiters.



In praktijk wil dit zeggen dat voetgangers en fietsers te allen tijden en om welke reden dan ook via deze wijk hun weg mogen verderzetten. Met je voertuig mag je deze wijk enkel in als je daar effectief moet zijn, niet als je de wijk gebruikt als alternatieve route of om je wagen te parkeren. Enkele concrete voorbeelden:

  • Je mag niet parkeren in wijk Bloemendaal als dit niet je bestemming is, ook niet als je even snel binnenwipt in ons kantoor of iets moet ophalen bij de apotheker.
  • Wie naar één van de supermarkten in de Paalstraat wilt vanuit het centrum, moet de officiële omleiding volgen. Je bent geen plaatselijk verkeer en mag Bloemendaal niet gebruiken als alternatieve route.
  •  Als je vanaf de Brechtsebaan naar de winkeliers voorbij de knip in de Paalstraat wilt, volg je eveneens de officiële omleiding.
  • Als je in de Fluitbergstraat woont en je komt vanaf de Brechtsebaan, moet je ook de officiële omleiding volgen. Ook al woon je vlakbij, wijk Bloemendaal is verboden terrein voor doorgaand verkeer.
  • Als je daarentegen in de wijk moet zijn omdat je daar bijvoorbeeld woont, op bezoek gaat of gaat winkelen bij één van de handelaars, rijd je tegen max. 20 km/uur met je voertuig doorheen de wijk met een gerust geweten.

Vanaf maandag  22 oktober zullen onze diensten intensief toezicht houden of de voertuigen die rijden in de wijk Bloemendaal wel effectief plaatselijk verkeer zijn. Chauffeurs die de wijk als alternatieve route gebruiken, zullen beboet worden. De boete bedraagt 48 euro.



Deze werken zijn essentieel voor de buurt, maar vergen ook veel van de omgeving. Je kan helaas geen grote werken uitvoeren zonder hinder.

 

 

Labels