Vijf racende voertuigen in één keer bestuurlijk in beslag genomen door politiezone Brussel Noord

Op zaterdag 9 mei, omstreeks 19u45, kreeg de dispatching van de politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) een melding binnen van een buurtbewoner die melding maakte van een georganiseerde rodeo-drive/straatrace tussen meerdere voertuigen in de wijk Pogge te Schaarbeek.

politiewagen

Een anonieme patrouille van onze zone heeft zich ter plaatse begeven en merkte de vijf voertuigen op aan het rode licht aan het kruispunt tussen de Haachtesteenweg en de Rogierlaan. Van zodra het licht op groen sprong, reden alle vijf de bestuurders aan een onaangepaste snelheid en viel het de patrouille op dat zij agressief rijgedrag vertoonden. Bij alle bestuurders werden meerdere overtredingen geconstateerd: onaangepast rijgedrag, meerdere manoeuvres zoals het dubbel inhalen- en tripleren en het overschrijden van de ononderbroken lijn van een baan voorbehouden voor het openbaar vervoer. Verder probeerde elke bestuurder door het houden van een straatrace aan hoge snelheid, de kracht van zijn voertuig te willen demonstreren.

De politie kon de wegpiraten verderop in de Rogierlaan onderscheppen. Tijdens de controle bleken het jonge bestuurders te zijn, waarvan drie van de vijf inwoners van onze zone.

De bestuurders aarzelden met dit onaangepast rijgedrag niet om risico’s te nemen en daardoor de lichamelijke integriteit van verschillende weggebruikers in de openbare ruimte in gevaar te brengen. De wegpiraten konden ook niet anticiperen op mogelijke hindernissen op de weg en hadden dus onvoldoende controle over de voertuigen. De bestuurders hebben laten weten dat de race zou zijn voortgezet als de politie de wagens niet bestuurlijk in beslag had genomen.

Er werden proces-verbalen opgesteld voor de verschillende verkeersinbreuken die de bestuurders pleegden. Alle vijf voertuigen werden voor 5 werkdagen bestuurlijk in beslag worden genomen.

Met het oog op deze vaststelling door de patrouille en bij afwezigheid van een eventuele gerechtelijke inbeslagneming van de voertuigen is de lokale politie Brussel Noord overgegaan tot bestuurlijke inbeslagnames van de vijf voertuigen, uitgevoerd op basis van het artikel 30 van de WPA. Dit werd bevestigd door de burgemeester van Schaarbeek, Mevrouw Cécile Jodogne. 

Het is niet de eerste keer dat wegpiraten konden worden gestopt dankzij een melding van een buurtbewoner. Als een burger getuige is van dit soort rijgedrag of races dient hij/zij niet aarzelen om de dispatching van onze politiezone op te bellen (02/249.22.11). Op basis van die informatie kunnen we patrouilles in de betreffende wijk oriënteren om een gevaarlijke straatrace te stoppen.

Labels