Spreek je erover, dan pak je het al aan.

In januari 2023 werden twee daders van straatintimidatie opgepakt op basis van aangiften. De Politiezone Brussel Noord hecht een groot belang aan de opvang van slachtoffers van gendergerelateerd geweld. Daarom krijgen de politiemensen sinds 2020 een opleiding over deze problematiek.

logo zone

Straatintimidatie omvat beledigingen, obscene blikken en gebaren, aanrandingen of pogingen tot aanranding, handtastelijkheden en feiten van stalking in een openbare of semiopenbare ruimte (straat, openbaar vervoer, winkels, cafés, discotheken, enz.) ten aanzien van een persoon of een groep mensen. De daders van dit soort feiten riskeren tot 1 jaar gevangenis en een geldboete die kan oplopen tot € 1.000.

De politiemensen van de Politiezone Brussel Noord genieten sinds 2020 een opleiding over straatintimidatie om hen te sensibiliseren over deze problematiek en de herkenning van het fenomeen te verbeteren. De Politiezone hecht een groot belang aan de opvang van de slachtoffers van gendergerelateerd geweld.

Eind januari 2023 konden twee daders van straatintimidatie geïdentificeerd en gevat worden door onze diensten nadat ze door de slachtoffers aangegeven werden. Een van hen werd herkend op basis van een aangifte die gedaan werd via het onlineklachtenplatform police-on-web. Na deze aangifte hebben politiemensen in burger het slachtoffer op straat begeleid, waardoor de dader opgepakt kon worden die door het slachtoffer herkend werd.

Aangifte doen van straatintimidatie, maakt het voor de slachtoffers mogelijk om begeleid en doorverwezen te worden naar voorzieningen die hen kunnen helpen en hun rechten kunnen verdedigen. De laatste arrestaties van januari 2023 bewijzen dat het fenomeen aangepakt kan worden door erover te spreken. U kunt erover spreken met de politie.

Daarom wordt elk slachtoffer van straatintimidatie uitgenodigd om klacht neer te leggen in een commissariaat of op de site police-on-web.

Police-on-web maakt het mogelijk om deze en heel wat andere feiten aan te geven. Aarzel niet om dit platform te gebruiken, waarbij de opvolging van de klachten verzekerd wordt door de politiediensten.

Labels