10de editie van ‘Back to school’: voor meer veiligheid in de schoolomgeving

Terug naar school betekent ook de terugkeer van de ‘back to school’-acties! Op 26 augustus en 2 september 2024 zal een politieambtenaar van de Politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere, Sint-Joost-ten-Node) aanwezig zijn aan elke school van de drie gemeenten om de start van het nieuwe schooljaar in goede omstandigheden te laten verlopen. 

Dit soort acties, waarbij het volledige politiekorps van de Zone betrokken is – over alle graden en diensten heen – laat toe om de ouders en de leerlingen na de grote vakantie te herinneren aan de goede praktijken op het vlak van verkeersveiligheid. 

Aan de ingangen en in de buurt van de scholen wordt er immers regelmatig risicogedrag vastgesteld dat – ook al lijkt het onbeduidend – soms ernstige gevolgen kan hebben: parkeren in tweede file, oversteken buiten het zebrapad, kinderen laten uitstappen op ongeschikte plaatsen, enz. 

In de maand september zullen er veel politieacties gepland worden met een tweeledig doel: ouders en leerlingen sensibiliseren omtrent verkeersveiligheid, maar ook gevaarlijk en/of onaangepast gedrag verbaliseren

Hieronder vindt u enkele tips van de Politiezone Brussel Noord die ouders kunnen helpen om hun kinderen veilig naar school te laten gaan:  

  

  1. Respecteer de snelheidsbeperkingen  

 

De reacties van kinderen zijn soms onvoorspelbaar! Wees voorzichtig in de buurt van scholen. Pas uw snelheid aan zodat de kinderen veilig naar school kunnen gaan.  

  

  1. Parkeer waar het mag  

 

Hoe dikwijls zien we geen auto’s op het voetpad of in tweede file staan? En hoe vaak zeggen deze bestuurders dan ‘het is maar voor enkele minuutjes’?  

Wanneer u op het voet- en/of fietspad geparkeerd staat, houdt dit in dat de voetgangers en fietsers zich op de rijbaan moeten begeven om hun weg verder te zetten, met alle risico’s vandien. Ze komen ter hoogte van de geparkeerde auto zonder dat ze gezien worden. Een ongeval is nooit ver weg op dat moment. Parkeer iets verder waar het veiliger is, zowel voor uw kinderen als voor de andere leerlingen.  

  1. De Kiss & Ride-zone 

 

Deze zone dient om uw kinderen dicht bij de schoolpoort af te zetten zonder dat u zelf tot aan de schoolpoort meegaat. Van hieruit kunnen ze op een veilige manier alleen naar school stappen.  

‘Ik stap liever mee tot aan de schoolpoort, die vijf extra minuutjes maken toch niets uit’, denkt u misschien. Toch wel. Als u in een Kiss & Ride-zone geparkeerd staat, moeten de andere ouders ofwel wachten, ofwel zich ergens anders parkeren waar er geen toezicht is of moeten ze hun kind snel afzetten terwijl ze in tweede file staan, wat opnieuw enkele gevaren inhoudt. 

Daarenboven zullen andere ouders dan geneigd zijn om uw voorbeeld te volgen. 

  1. Klik uw kinderen vast!  

Het gebruik van de veiligheidsgordel moet een gewoonte zijn! Heel wat kinderen zijn nog altijd niet vastgeklikt in de auto.  

‘Ja maar, het is maar voor 500 meter.’ De kans op een ongeval tijdens een korte rit is even reëel als tijdens een lange rit. Door een gordel te dragen, vermindert u de kans op een dodelijke afloop bij een ongeval met 50%. Een botsing zonder gordel kan immers al dodelijk zijn vanaf 20 km/uur. Het gebruik van kinderzitjes en verhogingskussens die aan de Europese normen voldoen, is verplicht voor kinderen kleiner dan 1,35 m. Vanaf 1,35 m mogen ze gewoon de veiligheidsgordel dragen want ook achteraan is deze verplicht! 

  1. Steek over op het zebrapad en respecteer de verkeerslichten   

 

Geef het goede voorbeeld aan uw kind, ook als u gehaast bent! Steek niet vlug over tussen twee auto’s: het kan zijn dat u een aankomende auto niet of te laat opmerkt en/of dat de bestuurder van de wagen u ook niet ziet. 

De naleving van de verkeerslichten is essentieel zowel voor automobilisten als voor voetgangers. Respecteer ze voor uw eigen veiligheid en die van anderen. 

Labels