Verkeersveiligheid - Brussel Mobiliteit en politiezone Montgomery organiseren een onaangekondigde controle van rijscholen

Woensdag 22 februari, hebben Brussel Mobiliteit, de politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe) en verschillende inspectiediensten (sociale wetgeving, RVA, RSVZ), voor de allereerste keer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest samen een actie controleactie op de autorijscholen georganiseerd. Hoofddoel van de actie was de controle van het naleven van de reglementering door de Brusselse autorijscholen.

Een strikte wetgeving regelt de werking van de autorijscholen die erkend moeten zijn en waarvan de opleiders een brevet van beroepsbekwaamheid moeten bezitten. In Brussel gaat het om 36 bedrijven en een driehonderdtal opleiders.

Via deze actie wil Brussel Mobiliteit - sinds de zesde staatshervorming bevoegd voor deze materie -het naleven van de wetgeving controleren om zo mogelijke wanpraktijken te vermijden. "Het kan daarbij gaan om lesvoertuigen die niet in orde zijn, oplichting, het inzetten van monitoren zonder brevet of de overtreding van de sociale wetgeving. De belangrijkste doelstelling is de klanten van de autorijscholen te beschermen. Zij betalen een hoog bedrag voor een kwalitatieve rijopleiding", verklaart Laurence Leroy, directeur Verkeersveiligheid binnen Brussel Mobiliteit.

"Ik ben een vurige voorstander van dit soort controles en ik ben dus bijzonder blij met dit gemeenschappelijk initiatief van de politiezone Montgomery en Brussel Mobiliteit", verduidelijkt Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris bevoegd voor Verkeersveiligheid. "Om toekomstige bestuurders op te leiden zoals het hoort, is het cruciaal dat het materiaal en de omkadering van de autorijscholen kwalitatief en in orde is. Dit past perfect in onze wens om alle aspecten van de verkeersveiligheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verbeteren. Dit is fundamenteel, ook omdat we rekening houden met de verandering die binnenkort doorgevoerd zullen worden via de hervorming van het Brussels rijbewijs."

De resultaten

In totaal werden een twintigtal ambtenaren van verschillende controlediensten ingezet. Voertuigen van autorijscholen werden onderschept door motorrijders en naar de controlepost begeleid. Deze werd in de loop van de dag verschillende keren verplaatst.

In totaal werden 17 rijscholen gecontroleerd op basis van 33 onderschepte voertuigen.

De operatie werd positief onthaald en de balans was gunstig: er werden weinig ernstige problemen vastgesteld, op één inbreuk inzake verkeersveiligheid (een instructeur onder invloed) en één inbreuk inzake sociale wetgeving na.

"Dit eerste resultaat is bemoedigend en zet ons ertoe aan dit soort acties met alle betrokken partners te herhalen. We willen de kwaliteit van de rijopleidingen verzekeren en dus ook van de toekomstige bestuurders die zich op onze wegen zullen begeven", besluit Hoofdcommissaris Michaël Jonniaux, korpschef van de politiezone Montgomery.

Andere acties kunnen binnenkort plaatsvinden in andere Brusselse politiezones, in nauwe samenwerking met het parket en het arbeidsauditoraat.

Labels