Samenwerkingsovereenkomst tussen de Politiezones Brussel Noord en Montgomery over het gebruik van de emotionele hulphond Switch

Sinds 2018 beschikt de Politiezone Brussel Noord over een emotionele hulphond genaamd Switch. Gelet op de positieve resultaten die met Switch geboekt worden op het vlak van slachtofferbejegening en om ook andere politiediensten in staat te stellen om slachtoffers te begeleiden met Switch, werd op 1 april 2021 een overeenkomst ondertekend om de emotionele hulphond en haar hondengeleider eveneens ter beschikking van de Politiezone Montgomery te stellen.

accord_chien

Deze overeenkomst, die gemeenschappelijk ondertekend werd door de voorzitters van het Politiecollege van elke Zone, de respectievelijke Korpschefs en de twee Zonesecretarissen, versterkt de reeds bestaande interzonale samenwerking tussen de verschillende Brusselse Politiezones.

De voornaamste functie van de emotionele hulphond, een Boulab-teefje, bestaat in het begeleiden van slachtoffers, en in het bijzonder van minderjarigen en/of slachtoffers van intrafamilaal geweld. Het is namelijk zo dat haar rust en zachtheid geruststellend werken. Bovendien is het bewezen dat de hond zowel op psychologisch vlak (stress, angst, agressiviteit, depressie, …) als op lichamelijk vlak (vertraging van de ademhaling, hartslag- en bloeddrukdaling) een gunstige rol kan spelen. In deze stresserende momenten vormt ze daarenboven een faciliterende factor voor de onderzoeker die zodoende in een meer « ontspannen » klimaat kan werken tijdens het verhoor van het slachtoffer.

Switch is samen met haar hondengeleider eveneens beschikbaar voor preventieacties om kinderen en volwassenen bewust te maken over dierenwelzijn en de manier waarop ze het best met honden kunnen omgaan.

Sinds haar aankomst in de Zone heeft Switch meegewerkt aan tal van preventieacties en 63 verhoren binnen de Politiezone Brussel Noord. In de loop van het 2de kwartaal van 2021 werd de emotionele hulphond 7 keer gebruikt binnen de Politiezone Brussel Noord en ging ze ook langs in een school op ons grondgebied.

Sinds het begin van de interzonale samenwerking met de Politiezone Montgomery op 1 april, hebben Switch en haar hondengeleider bijstand geboden in het kader van 6 verhoren met minderjarigen. Bovendien werd Switch ingezet in het derde leerjaar van een lagere school om er de conflicten te neutraliseren via een praatgroep.

Deze samenwerking zal in de toekomst voortgezet worden om de hulp van Switch op een uitgestrekter grondgebied te kunnen aanbieden!

Perscontacten:

Zone de Police Bruxelles Nord – Politiezone Brussel Noord

TEL      02 249 22 28

E-MAIL ZPZ.BruNo.Press@police.belgium.eu 

Zone de Police Montgomery – Politiezone Montgomery

T.         02 788 90 09

E.         ZPZ.Montgomery.Communication@police.belgium.eu

Labels