Politiezone Montgomery: Activiteiten van 2019 in een notendop

2019 was het jaar waarin de nieuwe organisatie van onze politiezone ingevoerd werd:

ploegen die vervolledigd en nog beter uitgerust zijn, de toename van het aantal politiemensen op het terrein, de versterking van de wijkwerking, de toename van acties in het kader van onze actieplannen, de oprichting van een motorbrigade, de aanpassing van de uurregelingen voor een grotere beschikbaarheid van onze ploegen op het terrein wanneer de burger ze nodig heeft, ...

Al deze initiatieven hebben één enkel doel: het verder verbeteren van de prestaties van onze politie en bijgevolg, van de levenskwaliteit en de veiligheid op het grondgebied van onze 3 gemeenten.

logo
  1. Een nieuwe organisatie

Sinds 1 maart 2019 heeft onze politiezone haar organisatie en werking herzien.

Als gevolg daarvan is de rol van onze drie politiehuizen verder versterkt. Ze bieden nieuwe openingsuren voor de bevolking aan, die zo een grotere aanwezigheid van politiemensen op het terrein, op de juiste momenten, mogelijk maken. Lokale veiligheidspatrouilles worden dagelijks door deze politiehuizen georganiseerd: patrouilles die op straat aanwezig zijn, beschikbaar zijn voor de burger en aandacht hebben voor de lokale problemen van het moment.

De wijkinspecteurs, die nu compleet zijn, zijn nog meer aanwezig op het terrein en zijn nog efficiënter dankzij de zoektocht naar een grotere digitalisering van hun werk.

De diensten Familie-Jeugd (die zich bezighouden met kwesties die verband houden met de jeugd, de familie, maar ook zedenfeiten) werden versterkt.

Er werd een motorbrigade opgericht en er werd een antenne Louvain-en-Woluwe geopend op de site van de Cliniques universitaires Saint-Luc en UCLouvain in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Het grondgebied van Etterbeek wordt door patrouilles te paard van de federale politie doorkruist- deze worden door de gemeente zelf betaald!- op basis van de informatie die door de politiezone wordt verstrekt.

De diensten die belast zijn met het beheer van de middelen werden herdacht met het oog op een efficiëntere ondersteuning van de politiemensen op het terrein.

  1. Hoogtepunten in 2019

Het project "contactpunt scholen"

Gecoördineerd door een hoofdinspecteur en vertrouwend op 35 vrijwillige politiemensen uit onze zone, vormt dit project de basis van:

- het opstellen van fiches "Academies / Scholen / Crèches" voor de 135 instellingen die kinderen verwelkomen op het grondgebied van onze 3 gemeenten, waardoor een efficiënte interventie in crisissituaties mogelijk wordt.

- de organisatie van de operatie "Boekentas" aan het begin van elk schooljaar in september en de operaties "Back-to-school" die na elke schoolvakantie worden gehouden. Deze operaties maken jongeren en hun ouders bewust van de verkeersveiligheid rond scholen.

- de ontwikkeling, in samenwerking met gemeentelijke preventiediensten, van een educatief aanbod voor scholen, dat veel projecten omvat met betrekking tot burgerschap, het beroep van politieambtenaar, cyberpesten en drugs.

Meer dan 1.400 leerlingen, 97 ouders en 45 opvoeders hebben in 2019 deelgenomen aan de acties van dit netwerk.

Laten we opmerken dat het project "contactpunt scholen" in 2019 werd bekroond met de juryprijs van het Réseau Intersection Belgique en met de Prijs David Yansenne van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Uitgeruste en beschikbare teams

Eind 2019 was het personeelsbestand van onze wijkinspecteurs bijna compleet, met 58 van de voorziene 60 personeelsleden. Dit geeft ons één wijkinspecteur per 2.531 inwoners, een cijfer dat ver boven de federale norm van één agent per 4.000 inwoners ligt.

Binnen de verkeersdienst is een motorbrigade opgericht. De 5 politiemensen waaruit zij bestaat zijn vanaf nu uitgerust met een nieuwe outfit voor een betere zichtbaarheid.

De politieantenne in Louvain-en-Woluwe

Gelegen op het Carnoyplein in Sint-Lambrechts-Woluwe en operationeel sinds 1 april 2019, bestaat deze antenne voor buurtwerking uit 5 campusflikken die uitsluitend actief zijn in de wijken UCL-Kappeleveld en Woluwe. Polyvalent en met een speciale aandacht voor preventie, hebben ze ondermeer het initiatief genomen om een campagne te organiseren, samen met de leerlingen van de school van Chapelle-aux-Champs en gesteund door de UCLouvain, die zich richtte op de overlast door de leerlingen tijdens de feesten "guindailles" en die een groter respect voor de groene ruimte nastreefde.

De organisatie van het Grand Départ van de Tour de France

2019 was uiteraard het jaar van de Brussels Grand Départ van de Tour de France. Onze politiezone en onze 3 gemeenten hebben hun krachten gebundeld om ervoor te zorgen dat dit in de best mogelijke veiligheidsomstandigheden voor de bevolking, de organisatoren en de renners kon gebeuren.

Verkeersveiligheidscampagnes

Sinds maart 2019 organiseren onze politiemensen elk weekend systematisch controleacties op het grondgebied. Op verzoek van onze autoriteiten en vele burgers hebben er twee thematische campagnes plaatsgevonden die zich richten op het respecteren van de verkeersregels door zachte weggebruikers, gedurende een week in september en gedurende de hele maand december.



 



 

  1. Activiteiten en resultaten van de politiezone Montgomery

Op het gebied van de verkeersveiligheid

Er werden 12 controleacties uitgevoerd tijdens de BOB-zomercampagne en 11 acties tijdens de BOB-wintercampagnes (6 in januari 2019 en 5 in december 2019).

Onze politiemensen hebben talrijke controles in het kader van het rijden onder invloed uitgevoerd. Zo werden bijna 8.000 blaastesten uitgevoerd, die leidden tot de onderschepping van 174 bestuurders onder invloed en de intrekking van 24 rijbewijzen.

Tot slot werd bijna 2.500 uur besteed aan de controle van de veiligheidsuitrusting, de uitrusting van de motorrijders, het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur en de naleving van de verkeerslichten.

Wat betreft de beveiliging van het openbaar vervoer,

In het openbaar vervoer heeft onze zone 41 "solo"-operaties en 192 lokale operaties in samenwerking met de MIVB uitgevoerd en heeft ze deelgenomen aan 7 FIPA (Full Integrated Police Action), georganiseerd door de directeur-coördinator van de Federale Politie van Brussel.

Met betrekking tot zware diefstallen

Er zijn tal van initiatieven genomen op het gebied van preventie, zowel individueel als collectief (huisbezoeken na inbraak, preventieve presentaties aan risicodoelgroepen, grootschalige zonale operaties tijdens de zomermaanden en tijdens de eindejaarsfeesten, enz...). Ook werden er het hele jaar door gerichte ad hoc-acties georganiseerd om deze fenomenen te bestrijden.

Ook de dienst Lokale Recherche is zeer actief geweest, met name op het gebied van :

- Fraude: 62 feiten opgehelderd, 65 daders geïdentificeerd, 36 daders gearresteerd en 170.688 euro teruggevorderd.

- Stadsbendes: 34 opgehelderde feiten en 65 verdachten geïdentificeerd.

- Goederen en personen: 79 opgehelderde feiten en 63 gearresteerde daders.

- Drugs: 81 dossiers, 108 uren observatie en 120 uren telefoontaps.

En tot slot,

- De centrale dispatching ( 02 788 53 43) behandelde 47.235 oproepen.

- Onze politiemensen kwamen tussenbeide bij 44.801 interventies (d.w.z. meer dan 122 interventies per dag). En ze deden dat binnen zeer korte interventietijden, waarvan 28% binnen 10 minuten en 75% binnen 30 minuten.

 

 

  1. Misdaadcijfers

 

Soorten misdrijven

2009

2018

2019

% 2009 tot 2019

Diefstallen in woningen

1.438

1.263

1.165

-19%

Diefstallen in en op voertuigen

2.258

628

620

72,5%

Diefstallen van voertuigen

209

125

101

-52%

Diefstallen met geweld en zonder wapen

398

213

258

-35%

Diefstallen gewapenderhand

105

23

34

-68%

Fietsdiefstallen

350

509

515

+47%

Intrafamiliaal geweld

435

427

435

=

Onze politiezone Montgomery heeft een breed scala aan initiatieven, missies en verbintenissen om een veilige en beveiligde omgeving voor onze burgers te garanderen.

Contactpersoon voor uw vragen en/of het opsturen van het activiteitenverslag 2019

Nathalie BONJEAN |  02 788 90 09 zpz.montgomery.communication@police.belgium.eu

Eerste Hoofdcommissaris Michaël JONNIAUX Vincent DE WOLF

Korpschef dd. Voorzitter van Politiecollege

Zone Montgomery Burgemeester van Etterbeek

Labels