Persmededeling: card trapping

Een nieuwe vorm van informatica fraude, card trapping geheten, werd onlangs ontdekt in self banking lokalen, namelijk op het grondgebied van onze politiezone Montgomery (Etterbeek/ Sint-Lambrechts-Woluwe-Sint-Pieters-Woluwe).  Deze variant van het fenomeen « shoulder surfing » zit als volgt in elkaar.

card trapping

Een dader plaatst een lint, « collet marseillais » geheten, in een terminal bestemd voor bankverrichtingen. Hij snijdt de rubberen beschermingskap naast het toetsenklavier weg en verwijdert de stickers « CARD STOP ». De klant kan dus nog probleemloos zijn verrichtingen uitvoeren. Een ter plaatse aanwezige mededader, gebruikt een andere terminal en bespiedt zijn slachtoffer terwijl die zijn geheime code vormt.

Wanneer het slachtoffer zijn/haar kaart wil terugnemen, blijft deze in de machine steken.

Zodra de klant de self bank verlaat, komen de daders de kaart opvissen met behulp van het lint. Zo kunnen zij bankverrichtingen uitvoeren op de rekening van het slachtoffer.

 

De onderzoekers van de lokale recherchedienst van onze politiezone hadden het fenomeen onderzocht, en hebben tijd en personeel geïnvesteerd om dit te bestrijden.

Zo bemerkten zij de handelingen van drie mannen van Roemeense afkomst die op die manier geld van tientallen slachtoffers hadden gestolen.

L.C, 32 jaar, I.L., 39 jaar en D.D., 36 jaar, werden gevat en ter beschikking gesteld van het parket van Brussel.

Een onderzoeksrechter plaatste hen alle drie onder aanhoudingsmandaat.

 

Labels