Persbericht van de Politiezone Montgomery

1. Nieuwe werking van de politiezone Montgomery sinds 1 maart 2019:

De maatschappij verandert en de politie past zich aan. Zo werd eind 2017, in samenspraak met de burgemeesters Vincent DE WOLF (Etterbeek), Olivier MAINGAIN (Sint-Lambrechts-Woluwe) en Benoit CEREXHE (Sint-Pieters-Woluwe) die samen het politiecollege vormen, in onze politiezone grondig nagedacht over de structuur en werking ervan.

Inauguratie

De nagestreefde doelstellingen waren onder meer de volgende:

  • De wens om de aanwezigheid van onze politieambtenaren op het terrein te vergroten;

  • De wil om de wijkwerking te versterken;

  • De wens om de betrokkenheid van de politie bij lokale kwesties te vergroten;

  • De noodzaak om nieuwe diensten op te richten zodat nieuwe uitdagingen aangegaan kunnen worden.

Na meer dan een jaar brainstormen is de oefening afgerond en op 09-11-2018 aan de politieraad voorgelegd, die deze heeft goedgekeurd.

Hieronder vindt u de belangrijkste vernieuwingen sinds 1 maart 2019 die betrekking hebben op de inwoners van de 3 gemeenten van het grondgebied van de politiezone Montgomery:

  1. In elke gemeente zullen dagelijks bijkomende lokale veiligheidspatrouilles aanwezig zijn, voornamelijk gericht op bepaalde prioritaire fenomenen (diefstal,.....), overlast, onaangepast gedrag en andere lokale problemen van het moment. Deze patrouilles vormen een aanvulling op de patrouilles die reeds door de Interventiedienst worden uitgevoerd.

  1. De politieantenne Louvain-en-Woluwe wordt officieel opgericht op het Carnoyplein. Sinds 1 januari bestaat deze uit 5 campusflikken die enkel werken in de wijken "UCLouvain/Kapelleveld" en "La Woluwe".

  1. De openingsuren van de Politiehuizen (voorheen "commissariaten") worden gewijzigd. Nadat we hadden vastgesteld dat de burger er 's nachts zelden komt (minder dan één bezoeker per uur voor de 3 politiebureaus), besloten we dat vanaf 1 maart 2019 alleen het politiehuis van Etterbeek tussen 22 en 7 uur open blijft. Er is alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat dit geen invloed heeft op de reactietijd van de politie bij een dringende vraag tot interventie. De burger heeft dus altijd de mogelijkheid:

    1. Om contact op te nemen met onze zonale dispatching op het nummer 02 788 53 43 43 ;

    2. Om rechtstreeks contact op te nemen met deze dispatching via een deurtelefoon bij de ingangen van de politiehuizen Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

    3. Om naar het Politiehuis van Etterbeek te gaan, gelegen aan de Sint-Pieterssteenweg 122, die 24 uur op 24 open blijft.

  2. Ook de organisatie van de verkeersdienst werd aangepast om het werk beter af te stemmen op de behoeften van de bevolking en met name de verkeersveiligheid te waarborgen. Politieambtenaren zullen vaker en langer aanwezig zijn (van 06u30 tot 21u in plaats van 07u-19u in het verleden). Daarnaast is er een motorbrigade van 5 politieagenten in het leven geroepen om sneller op te treden bij mobiliteitsproblemen en om de controles te versterken!

  1. Er is een "contactpunt scholen" opgericht om alle initiatieven tussen onze politiezone en de instellingen die kinderen opvangen (scholen, crèches,...) te centraliseren en te coördineren.

  1. Ook de dienst gezin-jeugd, die met name belast is met intrafamiliaal geweld, zedenzaken en zaken waarbij minderjarigen betrokken zijn, werd versterkt.

  2. De inzet van onze politieambtenaren bij controleoperaties gericht op prioritaire fenomenen (zoals diefstal, verkeersveiligheid en openbaar vervoer) zal verder worden opgevoerd.

En de leden van het politiecollege concludeerden: " We vertrouwen erop dat de nieuwe organisatie en de nieuwe werking van onze politiezone ons in staat zullen stellen om de prestaties van onze politie en daarmee gepaard gaand de levenskwaliteit en de veiligheid op het grondgebied van de zone verder te verbeteren".

2. Aankoop van Yamaha Tricity motoren

De politiezone Montgomery heeft onlangs 10 Yamaha Tricity 125 motoren gekocht, een cijfer dat binnenkort naar 14 eenheden zal stijgen. Dit model van 164 kg, met 3 wielen en uitgerust met ABS, werd gekozen vanwege de hoge stabiliteit. De veiligheid van onze personeelsleden blijft immers een prioriteit. Het is dus belangrijk dat onze motorbrigade haar opdrachten kan uitvoeren in de best mogelijke veiligheidsomstandigheden.

Naar het voorbeeld van Frankrijk en Italië, is Montgomery de eerste politiezone in België die is uitgerust met gemotoriseerde driewielers.

Nog steeds in het kader van een overheidsopdracht heeft onze motorbrigade, waarvan het aantal leden ook is toegenomen, zich onlangs uitgerust met 2 BMW F800 GT motoren van 798 cc. Elke motor wordt geleverd met de benodigde politie-uitrusting: de "striping" (licht- en donkerblauwe strepen), sirene, blauwe lichten en radio.

3. Officiële inhuldiging van de antenne Louvain en Woluwe, Carnoyplein

Op 19 maart 2019 openen wij, na het partnerschapsakkoord dat ondertekend werd op 25 juni 2018, onze nieuwe politieantenne op het Carnoyplein in Sint-Lambrechts-Woluwe. Deze officiële inhuldiging wordt georganiseerd in aanwezigheid van de leden van het politiecollege van de zone Montgomery, de burgemeesters Vincent DE WOLF (die ook de huidige voorzitter van het politiecollege is), Olivier MAINGAIN, Benoît CEREXHE en de korpschef van de politiezone, de hoofdcommissaris Michaël JONNIAUX, alsook de autoriteiten van de UCLouvain en de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc.

Voor het eerst in de Federatie Wallonië-Brussel neemt een politiepost 5 campusflikken op. Voortbouwend op een praktijk die al wijdverspreid is in Vlaanderen, zullen deze politieambtenaren ter beschikking staan van meer dan 25.000 mensen, namelijk:

  • het onderwijzend personeel, het personeel en de studenten van de UCLouvain en de hogescholen die op de site aanwezig zijn;

  • het personeel en de patiënten van de Universitaire ziekenhuizen Saint-Luc (CUSL);

  • de bewoners en handelaars van de wijken op dit bevoegdheidsgebied.

Als echte standaard van de nabijheidspolitie zal de politieantenne volgende taken uitvoeren op het grondgebied van de wijken "UCLouvain/Kapelleveld" en "La Woluwe" van Sint-Lambrechts-Woluwe:

  • Ontwikkelen van een netwerk waarin de verschillende actoren die op het competentiegebied aanwezig zijn, worden samengebracht;

  • Zorgen voor een dagelijkse aanwezigheid in het competentiegebied en in het bijzonder tijdens activiteiten georganiseerd door en/of voor studenten. Dit zal ook het geval zijn bij andere evenementen.

  • Op weekdagen, gedurende twee uur, alle onthaalfuncties voor mensen die zich aanbieden bij de antenne verzorgen, namelijk:

    • Het oriënteren van mensen;

    • Het verzamelen van klachten, aangiftes en diverse verklaringen.

  • Vanaf 01 april 2019 opent de politieantenne van Louvain-en-Woluwe dus haar deuren op:
    • Maandag, woensdag en vrijdag van 11.00 tot 13.00 uur;
    • Dinsdag en donderdag van 15.00 tot 17.00 uur.

    • Het doel van dit gerichte uurrooster bestaat erin de aanwezigheid van onze politieambtenaren in de wijken te optimaliseren.

    • Op de voorgevel van de antenne is overigens een intercom voorzien voor mensen die buiten de openingsuren ter plaatse gaan. Hierdoor komen ze in contact met onze zonale dispatching.

  • Onderhouden en ontwikkelen van contacten met CUSL-personeel, het personeel, de studenten van de UCLouvain en de hogescholen die op het competentiegebied aanwezig zijn;

  • Een bevoorrecht aanspreekpunt zijn voor de veiligheidsdiensten van UCLouvain en CUSL;

  • Een informatiepunt zijn voor de studenten (informatie over rechten en plichten als organisator van een activiteit,.....) en de ziekenhuispatiënten;

  • Opsporen van potentiële veiligheidsproblemen op de site en voorstellen van initiatieven voor een proactieve en geïntegreerde aanpak ;

  • Deelnemen aan de uitvoering van preventie- en nabijheidsprojecten op het grondgebied van de site;

  • Uitvoeren van alle opdrachten van een wijkinspecteur in de twee betrokken wijken, meer bepaald ten behoeve van de handelaars en bewoners.

Om deze opdrachten uit te voeren, heeft de politiezone Montgomery een politiecapaciteit van 5 politieambtenaren ter beschikking gesteld van de politieantenne. Een deel van deze capaciteit wordt gefinancierd door het gemeentebestuur van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze politieantenne het resultaat is van een goede samenwerking tussen de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe, de politiezone Montgomery, de UCLouvain, de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc en het vastgoedkantoor Eckelmans.

Zo stelt Eckelmans Immobiliën een lokaal ter beschikking op het Carnoyplein, dat speciaal moest worden aangepast om te voldoen aan de veiligheidsregels die nodig zijn voor de oprichting van een dergelijke politieantenne. Dit werd gefinancierd door de UCLouvain, de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc, de firma Eckelmans en de politiezone Montgomery.

Laten we tot slot niet vergeten dat dit partnerschap in 2011 is ontstaan. Om de veiligheid op de site te verzekeren, werken de autoriteiten van UCLouvain, CUSL en de politiezone Montgomery sindsdien nauw samen in het kader van een "integraal en geïntegreerd strategisch veiligheidsplan" voor de site. Dit plan omvat een twintigtal prioriteiten die geleidelijk aan ten uitvoer worden gebracht. De oprichting van de politieantenne Louvain-en-Woluwe is precies één van deze prioriteiten.

Labels