Persbericht van 18-11-2022

Een dader van een dertigtal feiten van diefstal met list, misbruik van zwakheden en informaticafraude werd gevat en onder aanhoudingsmandaat geplaatst dankzij een grondig onderzoekswerk door de politiezone MONTGOMERY

In enkele maanden tijd werd politiezone MONTGOMERY geconfronteerd met een specifiek en verontrustend fenomeen, namelijk klachten door ouderen (of hun naasten gezien hun zwakke toestand) betreffende diefstallen van bankkaarten gepleegd door een taxichauffeur op sommige van zijn klanten.  Gezien de natuur en de specificiteit van de feiten werd dit onderzoek prioritair behandeld door onze diensten om het fenomeen in te dijken. 

 

c_presse

Het onderzoek, ingeleid door politiezone MONTGOMERY, kon snel uitwijzen dat het fenomeen zich niet beperkte tot ons grondgebied (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe), maar dat in elke Brusselse zone gelijkaardige feiten werden aangegeven.

De door de dader gebruikte modus operandi was de volgende : als taxichauffeur laadde hij oudere personen in, meestal bij de uitgang van ziekenhuizen – het meest getroffen ziekenhuis is het Sint-Michielsziekenhuis, gelegen in de gemeente Etterbeek.

Aangezien het hier om een klassiek taxivoertuig ging, vertrouwde het slachtoffer de dader. Wanneer hij of zij in baar geld wilde betalen, drong de dader erop aan dat hij de rit liever via bankterminal wilde aanrekenen. De dader kwam zo in het bezit van de bankkaart, deed alsof hij deze in een betaaltoestel stopte, en liet het slachtoffer zijn geheime bankcode intoetsen. De kaart van het slachtoffer werd hierop gestolen en vervangen door een andere bankkaart. De dader kon met deze gestolen kaart verscheidene frauduleuze afnames uitvoeren en/of verscheidene aankopen doen in verschillende handelszaken. 

Het onderzoek kon nog uitwijzen dat de dader systematisch een « swap » uitvoerde met de kaarten. Anders gezegd : de dader overhandigde aan het slachtoffer de kaart van het vorige slachtoffer !

Na een secuur onderzoekswerk door politiezone MONTGOMERY kon de dader gevat en voorgeleid worden aan een onderzoeksrechter, die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste.

Aan de hand van de elementen die het nog steeds lopend onderzoek aan het licht bracht, kan beschouwd worden dat het aantal slachtoffers heel wat hoger is dan dit waarvan de politie kennis heeft. Inderdaad, meerdere slachtoffers, voor het merendeel zwakkere personen, hebben misschien niet eens kennis van het feit dat zij bestolen werden. Indien u (of een van uw naasten) slachtoffer was van een gelijkaardig feit, gelieve snel contact te nemen met politiezone MONTGOMERY, via het volgende mailadres zpz.montgomery.rech@police.belgium.eu.

Labels