Dierenhulp : een nieuwe structuur

Sedert de maand juni, hebben de brandweerdiensten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een nieuwe structuur opgericht die zich bezighoudt met rondzwervende dieren : ze zullen systematisch uitrukken voor het vrijmaken, ontzetten, en herbeademenen van een dier. De dieren zijn nu in 3 categorieën gedeeld :

A : de kleine (vogels, katten,NGD, ...)

B : de middelgrote (honden, vossen, apen, ..)

C : de grote (vee, paarden, ...).

De brandweerlui zijn tevens opgeleid voor wat betreft de NGD (Nieuwe Gezelschapsdieren : slangen, spinnen, hagedissen,... ). Het spreekt voor zich dat de brandweermannen tevens beschikken over aangepaste voertuigen en kleding (pak en handschoenen).

Voor de gevaarlijke dieren treden de politie en de brandweerlui gezamenkijk op. De politiemannen kunnen ook over een training op NGD beschikken.

Eens gered, neemt Veeweyde de zorg van de huisdieren en/of verloren gelopen dieren, en de LRBPO (Ligue Royale Belge pour la Protection des Oiseaux) bekommert zich om wilde dieren, NGD's en vogels.

Veeweyde en de LRBPO komen tussenbeide direct ter plaatse tijdens de kantooruren. Buiten deze uurroosters neemt de politie de zorg van de ongekwetste loslopende honden op zich, die naar een of andere asiel zullen gebracht worden, afhankelijk van beschikbare plaatsen. Maar als de hond gekwetst is zal de DBDMH belast ermee zijn.

Als U uw hond of huisdier kwijt bent, zou U uw commissariaat bellen, om deze te laten signaleren. Zo weet U ook de plaats waar hij eventueel gebracht was.

Labels