Bericht over de pogingen tot ontvoering en andere verdachte gedragingen ten aanzien van kinderen

De afgelopen weken hebben verschillenden onder jullie, zowel burgers als schooldirecties, de autoriteiten (burgemeesters en onze politiezone Montgomery) om opheldering gevraagd over de pogingen tot ontvoering en andere verdachte gedragingen ten aanzien van kinderen die via de pers, maar ook en vooral via de sociale media, kenbaar werden gemaakt.

Aandachtspunt

Tot op heden, en dit ondanks een grondig onderzoek door onze diensten, kan niets ons in staat stellen deze pogingen tot ontvoering te bevestigen, noch één enkel gemeenschappelijk en herkenbaar element bij deze verschillende feiten vast te stellen.

Op basis van de elementen die in ons bezit zijn, denken we dat er geen reden is om de kinderen onnodig te alarmeren of ongerust te maken. We moedigen u wel aan hen de elementaire gedragingen in herinnering te brengen die ze kunnen aannemen of die ze juist moeten vermijden om hun veiligheid op de eerste plaats te zetten wanneer een onbekende hen aanspreekt. Hieronder enkele tips:

  • Aanleren ‘nee’ te zeggen tegen een volwassene die hen op straat aanspreekt en indien nodig deze afwijzing uitschreeuwen om de aandacht van derden te trekken;
  • Hen adviseren om naar een druk bezochte plaats te gaan (winkel, groep van personen...) wanneer zij zich bedreigd voelen en een volwassene informeren over die dreiging;
  • De voorkeur geven aan de terugkeer in groep (met broers/zussen of vrienden, bijvoorbeeld) wanneer dit mogelijk is, natuurlijk;
  • Het telefoonnummer van een ouder om dringend contact mee op te nemen van buiten kennen of, voor de allerkleinsten, dit telefoonnummer op een armband noteren, bijvoorbeeld.

Weet ook dat we, wat ons betreft, onze ploegen op het terrein om een bijzondere waakzaamheid voor deze problematiek hebben gevraagd, vooral op plaatsen waar veel kinderen samenkomen (scholen, sportclubs, ...). Aarzel dus niet om jullie kinderen aan te raden contact op te nemen (ofwel dit te laten doen) met onze zonale dispatching op 02/788.53.43 wanneer zij geconfronteerd werden of worden met verdachte gedragingen. Deze zonale dispatching zal ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk één van onze ploegen ter plaatse komt!

De politiezone Montgomery

Labels