Aanstelling van de nieuwe korpschef

Deze 30e september 's morgens heeft Hoofdcommissaris Michaël Jonniaux de eed afgelegd als nieuwe Korpschef van de politiezone Montgomery (Etterbeek/Sint-Pieters-Woluwe/Sint-Lambrechts-Woluwe). Hij deed dit ten overstaan van de burgemeesters van de gemeenten Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe als leden van het politiecollege. Deze eedaflegging betekent dat Michaël Jonniaux deze ochtend officieel zijn functie van korpschef van de politiezone opgenomen heeft.

Het is na een selectieprocedure die van start ging einde 2015 dat de opvolger van Mr. Brabant aangesteld werd.

Hij is 45 jaar en telt 22 jaar ervaring binnen de Belgische politie, meer bepaald 7 jaar binnen de voormalige rijkswacht en 14 jaar binnen de federale politie.

Zijn carrière heeft het hem mogelijk gemaakt zeer vroeg leidinggevende functies uit te oefenen die zijn kennis ontwikkeld en zijn competenties gevormd hebben.

Sinds de hervorming van de politiediensten in 2001 bekleedde hij een post van directeur operaties binnen de federale politie van Brussel (van 2001 tot 2009) en, sinds 2009, stond hij aan het hoofd van de federale wegpolitie. Deze directie van de federale politie, die meer dan 1100 personeelsleden telt, is hoofdzakelijk belast met het Belgische wegennetwerk.

Sinds 2013 was hij eveneens Franstalige woordvoerder van de federale politie. Hij is dus een bekende figuur bij het grote publiek.

In dit stadium van zijn carrière wenst Michaël Jonniaux zich in te zetten binnen de lokale politie om zo zijn professionele ervaringen te verrijken enerzijds en zijn ervaring, kennis en vaardigheden ter beschikking te stellen van een lokale politiezone anderzijds.

Hij herhaalde deze morgen de redenen die hem ertoe bewogen hebben om te solliciteren voor de betrekking van korpschef van onze politiezone.

Michaël Jonniaux : "Ten aanzien van de functies die ik tot nu toe bekleed heb, berust de aantrekkingskracht die deze van korpschef van een politiezone oproept, op de wil om:

een steeds veelvuldiger contact te hebben met de bevolking waarvoor ik mij zal inzetten en waarmee ik zal werken aan een optimale veiligheid en, via deze contacten, de impact van ons werk te evalueren.

met mijn verschillende overheden, de hoofdpijlers van het lokale veiligheidsbeleid te bepalen en toe te zien op de uitvoering ervan, meer bepaald via het zonale veiligheidsplan;

voordeel te halen uit een grotere nabijheid tot de bestuurlijke en gerechtelijke overheden op verschillende niveaus (gemeentelijk en gewestelijk);

mijn medewerkers meer te ontmoeten gezien hun nabijheid en zo hun verbintenis en tevredenheid om in de zone te werken, beter in te schatten;

de leiding en het beheer van een politiekorps in zijn geheel te verzekeren en alle aspecten van deze organisatie, zowel operationeel als niet-operationeel, te beheren (budgettair beheer, human ressources management en beheer van de materiële middelen)."

Michaël Jonniaux meent overigens dat de zone « Montgomery » een politiezone is die een bijzonder interessant actieterrein vormt, vol uitdagingen, en waarbinnen de politie een belangrijke rol te spelen heeft. Hij acht dat het een politiezone is waarbinnen de bestuurlijke, gerechtelijke en politionele overheden zich samen inzetten om dagelijks de veiligheid en de levenskwaliteit van de burgers van de 3 gemeenten waaruit ze bestaat, te verbeteren.

Aangezien Michaël Jonniaux gedurende meer dan 14 jaar gewerkt heeft in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, heeft hij hiervan een goede kennis en meer bepaald van de 6 politiezones waaruit deze bestaat. Hij beschikt eveneens over een goed netwerk bij de overheden en bij de partners van de politiezone.

Het politiecollege van de politiezone Montgomery wil overigens de hoofdcommissaris Jean-Marie BRABANT die de functie van Korpschef van de politiezone Montgomery (Etterbeek/Sint-Pieters-Woluwe/Sint-Lambrechts-Woluwe) uitgeoefend heeft gedurende 15 jaar, nogmaals bedanken. Vanaf deze 30e september 2016, geniet hij van een welverdiend pensioen dat we hem aangenaam en gelukkig toewensen.

Labels