Veilig Surfen: De nieuwe tendensen in cybercriminaliteit voor 2016

Zoals elk jaar publiceren de grote internetbeveiligingsbedrijven hun vooruitzichten op het vlak van onze digitale veiligheid, zo ook Trend Micro. Deze firma vestigt de aandacht op een trend bij cybercriminelen om steeds vernuftigere plannen te bedenken om hun doelwitten te treffen.

Op basis van talrijke informatie die privépersonen en ondernemingen op het net delen of zelfs door de toegang tot de informaticasystemen werken hackers een zeer ingenieus scenario uit dat de weergegeven elementen een zeer persoonlijk voorkomen zal geven.

We hebben al de afpersingsgevallen vermeld die in het bijzonder tegen grote ondernemingen gericht waren. De hackers misbruiken het vertrouwen door communicatiewijzen te gebruiken die eigen zijn aan de structuur, door de vertrouwelijkheid te beklemtonen, maar ook door voor de geadresseerden zeer persoonlijke elementen te vermelden waardoor er bij hen geen enkele twijfel bestaat over de auteur van het bericht, over het algemeen de grote baas.

Zo zijn heel wat ondernemingen het slachtoffer geweest van malware van het type cryptolockers.

Die methode zal ook privépersonen treffen, maar door dit maal in te spelen op angst. Hoe persoonlijker de scenario's zullen zijn, hoe meer de slachtoffers geneigd zullen zijn te gehoorzamen en dus te betalen.

Andere trend, die waarin de hacktivisten hun acties voortzetten die erop gericht zijn informatie te ontfutselen of aanvallen te ondernemen die als doel hebben de structuur in gevaar te brengen of de reputatie van hun doelwitten te schaden.

In het geval van die hackers ligt winstbejag niet aan de basis van hun acties, maar wel de wil om als ridders aanzien te worden die bedenkelijke praktijken aan de kaak willen stellen.

Om indruk te maken, zullen ze misschien ook proberen te profiteren van de zwakke punten van voorwerpen uit ons dagelijks leven die met het net verbonden zijn.

Gebruikmakend van de nog niet gecorrigeerde zwakke plekken kunnen de hackers op grote schaal stille aanvallen ondernemen.

Zoals in 2015 reeds vermeld, zullen de betaalmiddelen evolueren van de debet- of kredietkaart naar de mobiele portefeuilles.

Toepassingen op onze smartphones zullen het mogelijk maken een betaling uit te voeren in winkels of voor onlineboetieken.

Ook daar zullen de cybercriminelen de degelijkheid van die oplossingen op de proef willen stellen. We moeten dus blijk geven van voorzichtigheid door te vermijden aanlokkelijke toepassingen te installeren die spyware zouden kunnen bevatten.

Labels