Fietsen in de winter

Het is winter. Je wilt wel graag de fiets nemen, maar het is koud en donker of het sneeuwt? Laat je niet tegenhouden, want met een paar voorzorgsmaatregelen lukt het best. Zorg voor gepaste kleding, bereid je tweewieler voor, pas je rijgedrag en je route aan de weersomstandigheden aan … en je bent vertrokken.









 

vélo_neige

Aangepaste uitrusting





Draag een warme broek en een jas met kap (die uw zicht niet belemmert) van waterdicht maar ademend materiaal. Vergeet zeker je handschoenen niet en draag indien nodig een muts en speciale overschoenen om je handen, hoofd, oren en voeten te beschermen tegen regen of sneeuw en wind.



Controleer nog eens goed de verlichting van je fiets; de dagen zijn immers kort, dus de kans is groot dat je in het donker moet rijden. Neem de uitrusting die je op dat moment niet draagt mee in een waterdichte zak, zodat je de kleding onderweg eventueel kunt aanpassen aan de weersomstandigheden.





Op gladde wegen of door de sneeuw



Om veilig in de sneeuw te fietsen kan je kiezen voor standaard mountainbikebanden of winterbanden. Je kunt ook je gewone banden iets minder hard oppompen zodat het loopvlak wat groter is. In gebieden waar vaak en veel sneeuw valt bieden spijkerbanden uitkomst.



Stal je fiets niet op een vochtige plaats; er kan dan water in de remkabels binnensijpelen en bevriezen.



Als de weg bedekt is met sneeuw, rijd dan zoveel mogelijk in de verse sneeuw en vermijd ijsplekken die worden gevormd op plaatsen waar autobanden de sneeuw hebben opeengeperst. Pas je snelheid aan, let extra op in bochten en rem voorzichtig om slippen te voorkomen. Het kan ook nuttig zijn de hoogte van het zadel  aan te passen om zeker met beide voeten veilig op de grond te kunnen staan.



Vergeet niet je fiets regelmatig schoon te maken met water. Droog de fietsketting en vet ze opnieuw in. Sneeuw en vooral strooizout zijn immers erg schadelijk voor de onderdelen van je fiets.

Bron : Secunews

Labels