Dreigingsniveau 3 - communicatie van de politiezone.

Het Coördinatieorgaan voor de dreigoingsanalyse (OCAD) heeft op 26 november 2015 een nieuwe evaluatie van de situatie opgemaakt. Het dreigingniveau terrorisme is vandaag geëvalueerd op niveau 3 voor het geheel van het Belgisch grondgebied, ofwel de bevestiging van een mogelijke en waarschijnlijke aanslag.

Dit betekent dat voor het Brussels Hoodstedelijk Gewest, de dreiging werd herzien en voortaan indentiek geanalyseerd werd zoals voor het hele land

Wat is het verschil tussen dreigingsniveau 3 en 4?

Niveau 3: Het risico op een aanslag dient als ernstig beschouwd te worden.

Niveau 4: Het risico op een aanslag is ernstig en nakend.

Deze twee niveaus verschillen enkel in de tijdspanne van de dreiging. In de actuele internationale context, dient men zich bewust te zijn dat een aanslag mogelijk is op elk moment en plaats op het europees grondgebied. Het risico is groter op plaatsen met een grote concentratie van personen.

Nieuwe momenten waarbij overgegaan wordt naar dreigingsniveau 4 zijn te vrezen in de toekomst.

Wat kan mijn politiezone doen?

Uw politiezone heeft haar handelswijze al concreet aangepast door de dreiging van terroristische aanslagen er in te lassen. Zij zal verder doen met haar capaciteit te richten op de directe veiligheid, en zo zal de meerderheid van het operationeel personeel ingezet worden voor een grotere zichtbare politiele aanwezigheid op de openbare weg.

Er is dus meer blauw op straat, in de omgeving van de scholen, de winkelcentra, de evenementen met grote volkstoeloop.... Personen en voertuigen worden voortaan gecontroleerd.

Wij kunnen echter niet garanderen dat de politie overal aanwezig is, maar wij zorgen er wel voor dat in geval van een aanslag onze interventietijden zeer kort zijn en dit met zo veel mogelijk politiemensen.

Wat kan ik doen als burger?

De burgers zijn de beste partners van de politie want ze zijn haar oren en ogen. Het is belangrijk de politiediensten te verwittigen bij verdachte gedragingen. Alle informaties zullen ernstig en snel onderzocht worden.

Ook is het aangewezen zich te houden aan de aanbevelingen van het Crisiscentrum

Labels