De officiële cijfers worden gepubliceerd : er is weer een daling van de criminaliteit voor de zone Ukkel/Watermaal-Bosvoorde/Oudergem

De federale politie heeft de officiële criminaliteitscijfers voor het jaar 2014 gepubliceerd. Deze werden onderverdeeld per regio, provincie, politiezones en gemeenten en zijn consulteerbaar op hun site http://www.politie.be/fed/nl/statistieken

Wat de politiezone Ukkel/W-B/Oudergem betreft, zijn de statistieken redelijk positief daar we weer een algemene daling van de criminaliteit registreren van - 3 % waardoor 2014 de laagste cijfers optekent sinds de politiehervorming van 2002. Deze tendens versterkt de strategische opties die lokaal werden genomen om de criminaliteit te bestrijden. We melden hierbij een toename van de politiële aanwezigheid, zichtbaar in onze straten, de oprichting van de eenheid heterdaadpatrouilles, tientallen duizenden uren aan beveiliging van het openbaar vervoer,... en een zonaal veiligheidsplan waar de prioriteiten gericht zijn op de bestrijding van de meest gewelddadige delicten.

De meest opvallende dalingen betreffen trouwens de gewelddadige criminaliteit met een daling van - 11 % voor de gewapende overvallen, - 26 % voor de sac-jackings en - 10 % voor de andere diefstallen met geweld. Elk van deze categorieën bereiken hun laagste niveau sinds vijftien jaar. Dit geldt ook voor de diefstallen in voertuigen en de diefstallen van voertuigen.

Natuurlijk is niet alles perfect daar sommige soorten van delicten een verhoging hebben gekend het laatste jaar. Hier betreft het de oplichtingen (+ 23 %) en de inbraken in woningen. Voor deze laatsten merken we een ongelijkheid met een verhoogde tendens voor de sector Oudergem/Bosvoorde en een daling voor Ukkel.

Tot slot, merken we vijf keer meer feiten van intra-familiaal geweld op één jaar daar waar paradoxaal het geweld in openbare plaatsen de laatste jaren voortdurend vermindert.

De eerste projecties voor het eerste semester 2015 tonen weerom een daling van de criminaliteit waardoor we werkelijk mogen spreken van een sterke daling voor de jaren 2013 tot 2015.

Labels