De juiste reacties als je een spookrijder tegenkomt...

VIAS - vroeger het BIVV - schat dat er op de Belgische autosnelwegen jaarlijks gemiddeld tussen 350 en 400 spookrijders  voorkomen. Gelukkig leiden niet alle incidenten tot ongelukken, maar de frontale botsingen die veroorzaakt worden door bestuurders die in de tegenovergestelde richting rijden, zijn uiteraard tien keer dodelijker dan een doorsneeongeluk op de autosnelweg. Hier vindt U enkele raden als U op radio hoort dat er een spookrijder op uw weg rijdt...

 

conducteur de nuit

Waarom rijdt een bestuurder tegen het verkeer in?



In de tegenovergestelde richting rijden kan het gevolg zijn van een verstrooidheid of fout van een automobilist die misschien niet meer over alle vereiste rijvaardigheden beschikt. Maar het kan ook gaan om een bestuurder die dronken of onder invloed is (van alcohol, drugs of medicatie), die een paniekaanval krijgt, maar ook om iemand die een poging tot zelfdoding onderneemt of een heethoofd dat een waanzinnige weddenschap heeft afgesloten, enz. 



Sommige bestuurders keren om of rijden achteruit wanneer ze zich al op de autosnelweg bevinden en doen dit dus zonder een afrit in de tegenovergestelde richting te nemen. Volgens een Nederlandse studie is dit gedrag verantwoordelijk voor de helft van de spookrijders…

 

Op basis van cijfers van het VIAS, kunnen we stellen dat:

  • bestuurders die ouder zijn dan 65 oververtegenwoordigd zijn (18% van dit soort ongelukken tegenover 4% van alle ongelukken op de autosnelweg);
  • mensen tussen 25 en 44, in absolute cijfers, het meest betrokken zijn bij aanrijdingen met een voertuig dat in de tegenovergestelde richting rijdt;
  • bijna de helft van de ongevallen met een lichamelijk letsel door een spookrijder ’s nachts gebeurt;
  • in 1 op 3 gevallen de spookrijder onder invloed was van alcohol op het moment van het ongeluk, maar het is heel waarschijnlijk dat de gevolgen van alcohol hier onderschat worden.

Laat ons in dit geval uitgaan van een willekeurige situatie en de a priori onvoorspelbare reacties van de spookrijder: afhankelijk van de omstandigheden kan deze laatste zijn dolle rit in tegenovergestelde richting op de linkerrijstrook van de autosnelweg verderzetten, maar hij kan evengoed stoppen of bruusk (proberen) uitwijken naar de pechstrook en hij kan zelfs opzettelijk inrijden op de bestuurders die hij kruist.



Welke zijn de juiste reacties als je een spookrijder tegenkomt?



We zullen twee situaties bespreken: enerzijds wanneer je hoort (op de radio, in een bericht, etc.) dat er zich een spookrijder op jouw stuk van de autosnelweg bevindt, anderzijds wanneer je plotseling een voertuig kruist dat uit de tegenovergestelde richting komt.



Je verneemt dat je een spookrijder kunt tegenkomen

  • Zet je vier richtingaanwijzers aan, verminder geleidelijk aan je snelheid, haal geen auto's meer in en rijd op de rechterrijstrook.
  • Zodra je een afrit of een parkeerplaats kunt bereiken, blijf dan geparkeerd staan tot het incident voorbij is.

Je kruist een spookrijder op de autosnelweg

 

  • De snelheid waarmee beide voertuigen elkaar naderen (dat van jou en dat van de spookrijder) is van die aard dat je praktisch geen tijd zult hebben om te reageren; het zal een kwestie van fracties van seconden zijn. De enige mogelijke reactie: een frontale botsing vermijden!
  • Zet, zodra je de spookrijder hebt gekruist, je vier richtingaanwijzers aan, stop op de pechstrook en bel 112. Je waarschuwing evenals de plaats waar je je  bevindt en de rijrichting vanwaar de oproep komt zal onmiddellijk meegedeeld worden aan de politie.

Labels