Balans 2016 - criminaliteit op zijn laagste niveau

2016 was een moeilijk jaar, enerzijds voor de politiediensten maar ook voor de bevolking. De terroristische dreiging en de aanslagen in Brussel en Zaventem hebben de samenleving zwaar geraakt. De legitieme nood aan veiligheid rond grote evenementen, het openbaar vervoer, de culturele en sportieve activiteiten hebben een belangrijke impact gehad op de politiecapaciteiten. Daarnaast diende de dagelijkse veiligheid ook geregeld te worden, deze die de mensen raakt in hun dagelijks leven, in hun wijk.



In afwachting van de officiële criminaliteitsstatistieken, kunnen we alvast al een eerste balans opmaken van het afgelopen jaar.



Bijna alle indicatoren voor de criminaliteit in onze zone staan in het groen. Globaal gezien daalt het aantal diefstallen in onze zone met -5% met een verschil in de gemeenten, een lichte stijging te Ukkel (+1,5%) en een duidelijke daling in Oudergem (-20%) en Watermaal-bosvoorde (-23%). Dit zijn de beste cijfers sinds 2000.



De inbraken zijn overal gedaald vooral in de sector Watermaal-Bosvoorde - Oudergem . We tellen er zelf de helft minder dan in de periode 2011-2012.



Het aantal diefstallen in voertuigen stagneert maar blijft niettemin op zijn laagste peil.



Het aantal diefstallen met geweld behoudt zijn niveau van 2015, maar blijft nog altijd heel laag. Het aantal gewapende overvallen op handelszaken is nogmaals gedaald en vestigt een nieuw laagterecord met maar 11 feiten geregistreerd op de zone waarvan geen enkele te Oudergem.



Onze politiezone zal alles in het werk stellen om deze tendens in 2017 te handhaven en om haar kwaliteitsvolle dienstverlening op pijl te houden.

Labels