2016 - Nieuwjaarstoespraak van de Korpschef.

Ik wil graag een positieve toespraak houden. Terugkijkend naar 2015 echter zie ik een jaar dat niet zo mooi is geworden als gehoopt. 2015 is begonnen met terreur en geëindigd met terreur. Terreur gepleegd door veelal jonge mensen uit onze eigen samenleving. Nee 2015 was geen vrolijk jaar.

Dit alles heeft een grote invloed gehad op het politiewerk. De omstandigheden waaronder politiemensen hun werk moeten doen zijn vaak moeilijk; ze worden bedreigd en hun werk ligt constant onder de loep van de media. In een democratie mag de bevolking natuurlijk kritisch zijn, maar de politie staat er dag en nacht om de burger te beschermen, hulp te verlenen en orde te handhaven.

We hebben dit nogmaals bewezen tijdens de terreurdreiging in 2015. Ondanks de overuren, dienstwijzigingen, verlofweigeringen enz was geen gemor te horen onder het personeel. Toen de Brusselse scholen door de terreurdreiging dicht gingen, moest het personeel zelf oplossingen zoeken voor hun kinderen die niet naar school konden. Wanneer de scholen terug open gingen werden, door de aanpassingen van de uurroosters, ouders, familie, vrienden ingeschakeld om hun kinderen van school te halen.

Het was opvallend dat het ziekteverzuim onder het personeel miniem was en zelfs lager was dan in vergelijking met andere periodes.

Ik wens dan ook iedereen van harte te bedanken voor zijn plichtsbewuste inzet. Iedereen had begrip voor de genomen maatregelen en deed wat van hem/haar verwacht werd. Ik wil hierbij ook de Militairen niet vergeten en bedanken voor hun steun en inzet tijdens deze terreurdreiging.

De feedback van onze eigen overheden, met name de betrokken Burgemeesters en de leden van de politieraad, is dan ook uitermate lovend. Als Korpschef ben ik fier op het personeel dat in deze uitzonderlijke omstandigheden het beste van zichzelf heeft gegeven: een professionele houding met bijzondere aandacht voor de vragen van de bevolking die in deze momenten nood heeft aan ons en herhaaldelijk haar blijken van dankbaarheid heeft laten kennen.

Dit was het belangrijkste stuk van mijn toespraak. Wat volgt zou in normale tijden duidelijk in de verf gezet worden maar verdwijnt nu op de achtergrond. De officiële criminaliteitsstatistiek van 2015 ligt nog niet vast. Maar voor het 4 de jaar op rij blijven de criminaliteitscijfers dalen.

Als we dit bekijken over vijf jaar tekenen we een daling van 45% op van de diefstallen met geweld. 56% minder diefstallen uit voertuigen, en 21% minder woninginbraken. Bijna alle indicatoren bevinden zich in het groen. Meer gericht blauw op straat tegen terreur heeft ook een positieve impact op de criminaliteitsstatistiek.Ja, paradoxaal genoeg is het nog nooit zo veilig geweest.

Genoeg over het verleden. Laten we hoopvol naar de toekomst kijken. In deze budgettaire moeilijke tijden blijft de zone investeren in een aangename en veilige werkomgeving, goed materieel en gebouwen.

Een aantal grote projecten staan al in de steigers. De 2de fase van de renovatie van het politiecommissariaat Tritomas. Een project van 4.000.000 €. Er gaat ook aandacht naar de beveiliging van het personeel met oa een groots camerabeveiligingsnetwerk van onze commissariaten. Maar er wordt ook geïnvesteerd in uitrusting openbare orde en bijzondere bewapening en de modernisering van onze collectieve wapens. De wijkagenten zullen telefonisch bereikbaar zijn op het terrein. Er komen dit jaar 14 nieuwe voertuigen bij en de investeringen in IT blijven aangehouden.

Toch wordt de broeksriem ook flink aangespannen. Het personeelskader zal niet verder groeien en de werkingskosten moeten met 5% naar beneden. Maar buiten al deze materiële zaken blijven mensen het allerbelangrijkste in onze politieorganisatie. De bevolking en onze overheden zullen ook in 2016 kunnen rekenen op een gemotiveerde ploeg die "serve & protect - dienen en beschermen " hoog in het vaandel draagt.

Mijn beste wensen voor 2016 voor u en al diegenen die u dierbaar zijn. Hou van jullie métier, maar wees steeds bijzonder waakzaam en denk aan jullie veiligheid.

Michel Deraemaeker

Korpschef

Labels