Verkoop en tentoonstelling van dieren verboden in Brussel

Het Brussels Parlement heeft recentelijk twee wetsvoorstellen aangenomen die een significante impact hebben op de verkoop en het welzijn van dieren. Deze voorstellen, ingediend door Europarlementariër Victoria Austraet, hebben tot doel de verkoop van levende dieren op markten en beurzen te verbieden en het houden van dieren in voortdurende afzondering of vastgebonden toestand te reguleren. 

Hier zijn 3 nieuwsberichten over het onderwerp:

Eerste nieuwigheid 
Het verhandelen, inclusief doneren, van dieren op markten en soortgelijke evenementen is verboden om de risico's van verspreiding van besmettelijke ziekten en ongepaste houderijomstandigheden te beperken. Daarnaast ondervinden dieren vaak stress tijdens transport en reizen, wat hun welzijn kan aantasten.


Tweede nieuwigheid 
Het is momenteel verboden om levende dieren, zowel gewervelde als ongewervelde, tentoon te stellen op markten, beurzen, shows, enz. Dit verbod is met name het gevolg van slechte omstandigheden, zoals slecht weer dat meerdere uren duurt en/of ongewenst contact met mensenmassa's. Het verbod geldt enkel voor handelaren en exposanten, niet voor mensen die deze plaatsen bezoeken met hun huisdieren. 


Derde nieuwigheid 
Winkels mogen ook geen levende dieren meer voor hun etalages uitstallen. Het doel van dit verbod is om te voorkomen dat ze worden gebruikt om klanten te trekken.

Labels