Jonge Brusselse nieuwkomers maken kennis met de politie tijdens Masir Avenir

Vertrouwen in de autoriteiten. Voor heel wat mensen die hun land ontvluchten is het niet evident om te geloven in de goede bedoelingen van de overheid of de politie. Om die kloof te verkleinen, nodigt Bon (de Brusselse werking van het Agentschap Integratie en Inburgering) elk jaar de politie uit tijdens een van de inburgeringslessen van Masir Avenir voor jonge Brusselse nieuwkomers tussen 17 en 19 jaar.

Masir Avenir

Eerste contact met de politie

“Wij gaan graag op de uitnodiging in om onze werking aan deze jongeren toe te lichten”, vertelt  commissaris Daisy Hoebeke. “Het is voor ons een kans om positief bij te dragen aan de integratie. Zo zorgen we er mee voor dat deze mensen veilig hun weg kunnen vinden in ons land en dat ze weten dat ze kunnen vertrouwen in ons politieapparaat.”

Tijdens een twee uur durende sessie krijgen de jongeren informatie over de werking en de structuur van de politie. Daarnaast gaat het ook over waarden en normen en krijgen ze tips hoe ze zich kunnen beschermen tegen mogelijk misbruik. “De bedoeling hiervan is om hen al een eerste aangename contact te laten ervaren met onze diensten, zodat de stap kleiner wordt als zij de politie ooit nodig hebben. We merken vaak dat nieuwkomers het moeilijk hebben met het begrijpen van onze manier van werken, en daarom proberen we hen hierin te begeleiden”, aldus Daisy Hoebeke. 

Bart Somers, minister van Samenleven: “Een goed veiligheidsbeleid verbindt de samenleving. Een positief contact met de ordediensten zorgt voor wederzijds vertrouwen en samenwerking. Het is belangrijk dat nieuwkomers dat positief contact met de politie aangaan. Zodat ze weten waar ze terecht kunnen bij vragen of indien ze op problemen stoten. Ook voor de lokale politie is dit waardevol. Een vertrouwensband zorgt voor wederzijds respect.”

De weg naar de toekomst

Masir Avenir is het Brusselse inburgeringstraject voor jonge nieuwkomers van 17 tot 19 jaar. Het betekent letterlijk 'De weg naar de toekomst'. Het is een vertaling vanuit het Dari en het Frans. “Het programma is meer dan tien jaar geleden ontstaan uit de nood om vrijetijdsactiviteiten tijdens de zomervakantie aan te bieden aan jonge nieuwkomers. Dat is intussen uitgegroeid tot een divers aanbod in samenwerking met talrijke lokale partners, zoals de politie”, zegt Rachid Bouyahiaoui, pedagogisch medewerker bij Bon.

Kansen creëren

Masir Avenir helpt jonge nieuwkomers om hun netwerk uit te breiden. “Vaak vinden zij hun weg niet naar organisaties die een interessant aanbod voor hen kunnen hebben. Dat aanbod is vaak ook niet afgestemd op hun noden, interesses of culturele achtergrond. Wij brengen hen samen zodat ze elkaar beter leren kennen en ze samen nieuwe ideeën en acties kunnen uitwerken”, besluit Bouyahiaoui.

Labels