Resultaten drugsbeleid eerste semester 2015

De criminaliteitscijfers met betrekking tot drugs, voor de eerste zes maanden van 2015, geven een positief beeld van het werk van de politiezone Brussel-West. Ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen in het kader van het verhoogde dreigingsniveau werden, ten opzichte van dezelfde periode in 2014, bijna de helft meer personen ter beschikking gesteld van het parket!

De diensten van de politiezone Brussel-West stelden tussen januari en juni 2015 in totaal 61 personen ter beschikking van het parket voor drugsgerelateerde feiten (verkoop, zwendel, teelt, vervaardiging en bewerking), in dezelfde periode van 2014 waren dit er 'slechts' 29. De toename is het gevolg van doorgedreven onderzoek met observatie door de recherchedienst en de patrouilles van de anti-banditismebrigade en de interventiedienst die dealers op heterdaad betrappen.

Vooral de omgeving van het metrostation Ribaucourt in Sint-Jans-Molenbeek blijft een tere plek waarop hard gewerkt wordt, ook door de gemeentelijke instanties. In de afgelopen zes maanden sloot burgemeester Schepmans, bij politiebesluit, tijdelijk zeven cafés waar drugs werden verhandeld.

Uit de statistieken blijkt dat 70% van de feiten betrekking hebben op de verkoop van cannabis en aanverwanten. Dat blijkt ook uit de inbeslagnames: 18kg marihuana, 217 cannabisplanten, 202 gram hasj. Daarnaast werd nog iets meer dan 12.000 euro aan baar geld in beslag genomen en 170 gram cocaïne.

Drughandel is een prioriteit in het zonaal veiligheidsplan van de politiezone Brussel-West. Jaarlijks wordt een actieplan opgesteld waarin een aantal operationele en beleidsmatige doelstellingen worden bepaald. Aan het einde van het jaar wordt het actieplan geëvalueerd en bijgesteld in functie van de resultaten. Er wordt ook heel wat personeel ingezet in de strijd tegen drugs: drugsectie lokale recherche (2 hoofdinspecteurs en 8 inspecteurs), de anti-banditismebrigade (1 hoofdinspecteur en 9 inspecteurs) en 2 drughonden die dag en nacht beschikbaar zijn.

Labels