Politie Brussel-West pakt drugsoverlast in de Ribaucourtwijk hard aan

De voorbije maanden heeft de lokale politie Brussel-West, op vraag van burgemeester Philippe Moureaux, de strijd opgevoerd tegen de drugshandel en -overlast in de Ribaucourtwijk in Sint-Jans-Molenbeek. Met succes! Een voorlopig hoogtepunt is de operatie van 23 november 2011 in samenwerking met de hulpverleners van de vzw 'Transit'.

De aanpak van drugshandel is een belangrijk item in het zonaal veiligheidsplan 2009-2012 van de politiezone Brussel-West. Via dit plan wil het politiekorps, in samenwerking met zijn partners, drugshandel een halt toeroepen. In 2011 werden al 89 drugdealers in de politiezone opgepakt en ter beschikking gesteld van het parket van de procureur des Konings van Brussel. Ter herinnering, tussen 2008 en vandaag werden in Sint-Jans-Molenbeek om en bij 50 panden, die als dekmantel dienden voor drugshandel, tijdelijk gesloten bij politiebesluit van de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek de Heer Philippe Moureaux.

Sedert lange tijd heeft de Ribaucourtwijk in Sint-Jans-Molenbeek te kampen met een hardnekkig probleem van drugshandel. Vooral het kruispunt tussen de Leopold II-laan en de Ribaucourtstraat, vlakbij het metrostation Ribaucourt, is een trekpleister voor gebruikers en dealers. Dit brengt ernstige overlast en kleine criminaliteit met zich mee en weegt zwaar op het veiligheidsgevoel van de buurtbewoners, handelaars en talrijke pendelaars die de buurt aandoen.

Op vraag van de burgemeester Philippe Moureaux, en in overleg met de gerechtelijke overheden, de federale politie en andere veiligheidspartners, werd besloten om dit najaar de strijd op te voeren. Vanaf september werden extra politiepatrouilles ingezet in de buurt en werden bovendien tientallen controleacties gehouden in de wijk, en niet zonder succes! Tot nu toe werden in 2011 een dertigtal pv opgemaakt voor drugshandel in de Ribaucourtwijk.

Tussen begin september en half oktober 2011 heeft het politiekorps Brussel-West een twintigtal operaties uitgevoerd, gericht op de Ribaucourtwijk. Bij de acties werden observatieposten opgesteld en werden arrestatieteams ingezet. Zeven dealers liepen tegen de lamp en werden gerechtelijk aangehouden. Zij werden allemaal voorgeleid bij het Parket. De volgende zaken werden in beslag genomen: 75 pakjes heroïne (gewicht: 27 gram), 14 pakjes cocaïne (gewicht: 4 gram), 115 gram cannabis, geld, GSM, …

Vanaf half oktober wordt dagelijks tussen 15 uur en 19 uur een vast politiedispositief ter plaatse ingezet. Twee inspecteurs van de wijkpolitie zijn zichtbaar aanwezig, surveilleren het kruispunt en zorgen zo voor een verhoogd veiligheidsgevoel. Buiten deze uren worden bijkomende patrouilles ingezet, zoals de hondenbrigade, en bleven de recherchediensten er gerichte controles uitvoeren om dealers op heterdaad te betrappen.

Gisteren, 23 november 2011, hield de lokale politie, in samenwerking met de gemeentelijke preventiedienst en de Brusselse vzw 'Transit' (een hulpverleningscentrum dat gratis opvang en begeleiding biedt aan druggebruikers), een grootscheepse actie in de Ribaucourtwijk. Hiervoor werden een dertigtal manschappen van het politiekorps ingezet uit verschillende diensten: recherche, wijkpolitie, interventiedienst, hondenbrigade, … Ook de metrobrigade van de federale politie en agenten van de openbare vervoersmaatschappij MIVB namen deel aan de actie. Zeventien drugsverslaafden werden opgepakt. De wijkpolitie bracht alle opgepakte druggebruikers in contact met de hulpverleners van de vzw 'Transit' (een psycholoog en een maatschappelijk assistent) die in het commissariaat Maritiem aanwezig waren. Uiteindelijk gingen 13 druggebruikers vrijwillig in op het hulpverleningsaanbod. Drie gebruikers werden administratief aangehouden en een werd vrijgelaten. Ter informatie: in een tweede luik van de operatie werd gepatrouilleerd in de metrohaltes West, Ossegem in Sint-Jans-Molenbeek en Simonis in Koekelberg. De agenten van de MIVB stelden in totaal 75 PV op. Vier personen werden bestuurlijk aangehouden en een persoon werd gerechtelijk aangehouden voor verboden wapenbezit. De metrobrigade van de federale politie stelde hiervoor proces-verbaal op.

Labels