Pat Rouille 2013

Op vrijdag 17 mei stroomde het Jeugdpark te Jette vol met niet minder dan 450 leerlingen van verschillende Nederlands- en Franstalige basisscholen binnen de politiezone voor onze jaarlijkse Pat Rouilledag.

Deze dag werd georganiseerd voor de leerlingen van het 5de jaar, ter afsluiting van het schooladoptieplan 2012-2013. De kinderen kregen het afgelopen schooljaar meermaals bezoek van hun adoptieagent, die hen wegwijs maakte in de thema's: politie, verkeerssignalisatie, verkeerspreventie, vandalisme, openbare reinheid en diefstal. Als bekroning op het werk konden de leerlingen in het Jeugdpark even proeven van het echte leven en konden ze samen met hun adoptieagent de verschillende diensten van de lokale politiezone Brussel-West en de andere hulpdiensten ontdekken.

De demonstratie van de hondenbrigade lokte veel enthousiaste toeschouwers. Het parcours van de bikers testte de behendigheid van een groot aantal jonge fietsers. Aan de stand van de dispatch leerden de kinderen codes ontcijferen via radiogesprekken. De echte durvers mochten mee rijden achterop een motor van de verkeersdienst van de zone of Jette vanuit de lucht bewonderen op de ladder van de brandweer. De kinderen waren getuige van hoe het er aan toe gaat bij een publieke ordehandhaving, ondersteund door het echte waterkanon van de federale politie en door de helikopter van de luchtsteun, die uit het niets boven het park verscheen!

Bij de verkeersdienst kregen de kinderen de kans om eens 'in het zakje te blazen' en maakten ze kennis met de flitsapparatuur. De takeldienst van de politiezone demonstreerde dan weer samen met de brandweer hoe zij een een verkeersslachtoffer uit een voertuig bevrijdden. De Lijn leerde de kinderen wat te doen bij een evacuatie uit een brandende bus. Verder konden de kinderen ook even een ambulance (Rode Kruis) van de binnenkant zien. Bovendien werden ze gesensibiliseerd over inbraakpreventie, openbare netheid (Net Brussel) en de gevolgen van vandalisme (MIVB). Het brandwondencentrum te Neder-over-Heembeek was ook opnieuw te gast met hun project Pinocchio. Tot slot leerden de kinderen bij Childfocus via het educatieve spel 'Connector' meer over verdwijningen, weglopen en veilig gebruik van het internet. Ook de medewerkers van de dienst jeugd en gezin van onze zone gaven hierover uitleg in hun project 'Clicksafe'

Ondanks het regenachtige weer, zorgde het enthousiasme van de kinderen en alle medewerkers opnieuw voor een geslaagde editie van de Pat Rouilledag!

Tot volgend jaar en fijne vakantie aan alle leerlingen!

Labels