Overhandiging externe defibrillatoren

Op 29 januari 2013 overhandigde Professor Pierre Mols, diensthoofd van de urgentiedienst van het CHU Saint Pierre te Brussel, 20 automatische externe defibrillatoren aan de politiezone Brussel-West. De toestellen zullen geïnstalleerd worden in commissariaten en patrouillewagens. De apparaten in de voertuigen zijn daarbij ook uitgerust met een gps-signaal dat verbonden is met de 100-centrales.

De politiediensten zijn niet zelden eerder ter plaatse dan ziekenwagen of brandweer. Bovendien zijn zij verplicht om steeds hulp te bieden aan personen in nood. Wanneer blijkt dat het slachtoffer een hartaanval heeft gehad, telt elke seconde en kan een in de patrouillewagen geïnstalleerde defibrillator de overlevingskansen van het slachtoffer alleen maar vergroten.

De toestellen die de politiezone in haar wagens zal installeren zijn bovendien uitgerust met een gps-signaal dat in verbinding staat met de 100-centrales. Die laatsten zien de beweging van de toestellen en wanneer een oproep voor een hartaanval binnenkomt, kunnen zij het dichtstbijzijnde toestel lokaliseren en contact opnemen met de dispatching van de politiezone. De dispatcher beslist vervolgens of de patrouille vrijgemaakt kan worden om hulp te bieden. Vanzelfsprekend blijft het politiewerk de prioriteit!

In totaal worden 12 toestellen in patrouillevoertuigen geplaatst (interventiedienst en verkeersdienst). Nog eens 6 toestellen worden in de commissariaten geïnstalleerd en twee toestellen zullen in de trainingsruimten (schietstand en dojo) van de politiezone opgehangen worden.

De politiezone beschikt nu al over 50 volledig opgeleide politiemensen die een brevet ontvangen van de European Resuscitation Counsil. Het doel is om alle operationele personeelsleden op te leiden, gespreid over 2013 en 2014.

Labels