Nagemaakte smartphones onderschept

Op 3 mei 2013 deed de dienst bijzondere wetten van de lokale politie Brussel-West een opmerkelijke vondst: in een opslagruimte troffen de speurders om en bij de 7.000 nagemaakte onderdelen aan voor smartphones zoals de Samsung Galaxy S3 en de I-phone 4S.

Op 2 mei 2013 voerde de lokale politie Brussel-West, in samenwerking met de cel namaak van de FOD Economie, in Sint-Jans-Molenbeek een controle uit. Daarbij werden in een opslagplaats allerhande nagemaakte producten gevonden (kleding, parfum, elektronica). Naar aanleiding van die controleactie viel de dienst bijzondere wetten van de lokale politie Brussel-West de volgende dag op een tweede opslagplaats, dit keer in Sint-Pieters-Leeuw, waar zij een grote stock aan nagemaakte onderdelen voor smartphones aantrof.

In totaal werden om en bij de 7.000 stukken geteld: van covers over batterijen en headsets tot volledige geassembleerde nagemaakte smartphones van het type Samsung Galaxy S3 (107 stuks). De speurders troffen ook etiketten aan die op de batterijen gekleefd werden om zo de koper te doen geloven dat het om het echte product ging. De nagemaakte producten werden te koop aangeboden op straat en op markten.

De verkoper (41 jaar) die ter plaatse was bij de inval, werd ter beschikking gesteld van het parket en later opnieuw in vrijheid gesteld. De totale waarde van de inbeslagname bedraagt om en bij de 75.000 euro. Het voertuig van de verkoper werd eveneens in beslag genomen.

Het gebruik van nagemaakte gsm's en smartphones is niet zonder gevaar: door het gebruik van minderwaardige materialen loopt men het risico dat de batterij oververhit en explodeert.

Consulteer hier de brochure 'namaak, echt nep'.

Labels