Nacht van de veiligheid

In de nacht van zaterdag 6 oktober op zondag 7 oktober 2012 hield de politiezone Brussel-West de zogenaamde 'nacht van de veiligheid'. De lokale politie was massaal aanwezig op het terrein met het doel om overlast van allerlei aard te ontmoedigen. Er werden repressieve controles gehouden tegen prioritaire fenomenen zoals straatcriminaliteit, drugverkoop, woninginbraken en verkeersveiligheid. Ook een magistraat van het Brusselse parket was aanwezig om de operatie op te volgen.

Omstreeks 20 uur startte de politiezone Brussel-West haar 'nacht van de veiligheid' in Koekelberg aan de Pantheonlaan. Twee vaste verkeersdispositieven bestaande uit 37 politiemensen startten daar met de controle de langsrijdende voertuigen. Naast leden van de lokale recherche, de interventiedienst en de verkeersdienst was er ook ondersteuning door een interceptiedispositief met motorrijders, een drughond en de fietsbrigade.

Gedurende de nacht, tot 5 uur 's morgens, verplaatsten de verkeersdispositieven zich gemiddeld elke twee uur over het ganse grondgebied van de politiezone om zo plekken te controleren met grote concentraties aan voertuigen. De politiemensen checkten de boorddocumenten van de tegengehouden voertuigen en hun inzittenden en doorzochten de voertuigen met het oog op drugtrafiek, inbrekersmateriaal,...

De resultaten van het verkeersdispositief:

  • 350 ademtests waarvan 19 positief, 3 rijbewijzen werden ingetrokken;
  • 30 processen-verbaal voor allerhande verkeersinbreuken.

Naast de verkeersdispositieven werden ook drie mobiele dispositieven (51 politiemensen + reservedispositief van 8 personen) op het terrein gezet om controles uit te voeren in panden en op plaatsen waarvan vermoed wordt dat zij een rol spelen bij mensensmokkel, drugverkoop,... Ook werden panden die door de burgemeester (op advies van de lokale politie) gesloten werden voor drughandel, gecontroleerd op eventuele nieuwe activiteit. Bovendien werden ook aan de uitgangen van de Leopold II-tunnel voertuigen gecontroleerd op o.a. drugs.

De resultaten van de mobiele dispositieven:

  • 24 gecontroleerde cafés;
  • 7 gecontroleerde 'hot spots' (plaatsen waar zich geregeld problemen voordoen);
  • 286 gecontroleerde personen:
    • 1 persoon stond geseind,
    • 5 personen waren in het bezit van drugs,
    • 3 droegen een verboden wapen bij zich,
    • 4 verbleven illegaal in ons land en kregen het bevel het grondgebied te verlaten,
    • 1 persoon werd administratief aangehouden;
  • 19 gecontroleerde voertuigen.

Tijdens de controle van een café ontdekte de dienst bijzondere wetten op de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek een illegaal speelhol waar gepokerd werd voor geld. De speeltafel en attributen werden in beslag genomen evenals +/- 2500 euro.

Op 5 oktober 2012 hield de dienst bijzondere wetten ook al een controle op cafés, drankgelegenheden en nightshops. Daarbij werden in totaal 12 handelspanden gecontroleerd in samenwerking met het FOD Volksgezondheid, die maakte in totaal 22 processen-verbaal op voor overtredingen van het rookverbod. Over het algemeen konden weinig andere inbreuken vast gesteld worden. Een café wordt voorlopig gesloten omdat er een persoon illegaal aan het werk was en de gerant niet opdaagde. Eén voedingswinkel respecteerde de openingsuren niet en ook in een ander café werd een persoon illegaal tewerkgesteld.

Labels