Meiboomplanting gerechtelijk gebouw en voorstelling groene wagens

Op woensdag 27 april 2016 plantte het politiecollege van de politiezone Brussel-West een Meiboom op het dak van het nieuwe gerechtelijke gebouw in de Landmeterstraat te Sint-Jans-Molenbeek. Met deze symbolische daad werd het einde van de ruwbouw gevierd. Bovendien stelde korpschef Johan De Becker, in primeur, de allereerste groene voertuigen voor de wijkwerking voor.

Zes maanden geleden werd de eerste spadesteek gegeven voor de bouw van het nieuwe gerechtelijke gebouw van de politiezone Brussel-West. Eind 2016 zullen 133 politiemensen van zes verschillende diensten, die momenteel verspreid zitten over drie verschillende gebouwen, hun intrek nemen in het zeven verdiepingen tellende gebouw (+/- 4.500m²).

De gerechtelijke pijler d.w.z de lokale recherchedienst, de dienst ECOSOC en de dienst jeugd & gezin, maar ook de operationele steundienst met de anti-banditismebrigade en de brigade openbaar vervoer en het lokaal informatiekruispunt zullen er kunnen samenwerken in optimale omstandigheden. Het gebouw wordt uitgerust met de modernste technologie, zoals beeldanalyselokalen, telefoontapkamers en een cartografielokaal, om de politiemensen in staat te stellen efficiënter en meer gericht te werken. Bovendien zal het gebouw ook beschikken over 14 verhoorlokalen, volledig conform de Salduz-wetgeving.

De ontwerpers van het gebouw hielden ook rekening met het aspect van duurzaam en ethisch ondernemen door voor een passieve constructie te kiezen. Het gebouw ontving hiervoor het certificaat van 'Voorbeeldgebouw' vanwege Leefmilieu Brussel, evenals een geldprijs. Systemen om warmte en regenwater te recupereren, 'intelligente' verlichting die vanzelf dimt, bewegingsdetectoren, zonnewering, zonnepanelen en een groendak, ... dit alles moet er toe bijdragen dat de impact van het gebouw op het leefmilieu tot een minimum herleid wordt.

Ook voor haar wagenpark slaat de politiezone Brussel-West de groene weg in. Voor het eerst zullen de wijkinspecteurs met hybride voertuigen door de straten van de politiezone rijden. Het gaat om een pilootproject van twee voertuigen, later dit jaar staat de aankoop gepland van soortgelijke voertuigen. Ook de dienst infrastructuur, die instaat voor het onderhoud van de gebouwen, werd alvast uitgerust met twee hybride voertuigen.

Labels