Lokale politie dient Brusselse drughandel zware klap toe

Op 27 maart, vanaf 5u 's morgens, voerde de lokale politie Brussel-West een groot aantal huiszoekingen uit, in het kader van een grootschalige drughandel. Bij de operatie, die kadert in het Kanaalplan, werden 18 huiszoekingen verricht in Sint-Jans-Molenbeek en nog 5 op andere adressen binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De speurders namen 220 kilogram hasj en 50.000 euro cas in beslag.

De sectie 'verdovende middelen' van de lokale recherche van de politiezone werkt sinds eind 2016 op de bende die drugs importeert vanuit Marokko en dealers bevoorraadt in verschillende gemeenten. De bende beschikt bovendien over haar eigen illegaal netwerk van verkooppunten (5 in totaal) op het grondgebied van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Ze zouden zich ook bezig houden met de export van hasj naar de buurlanden.

In totaal werden 17 personen werden aangehouden, 9 bleken illegaal in het land te verblijven. 12 personen werden door de Onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Bij de huiszoekingen werden 220 kilogram hasj en 50.000 euro aan cash geld in beslag genomen. Daarnaast werden 3 voertuigen en een hele aantal gsm's in beslag genomen. De vijf illegale verkooppunten werden gesloten en verzegeld.

In totaal werkten 130 politiemensen uit verschillende diensten[1] van de politiezone samen aan deze operatie. De teams kregen ondersteuning van 14 drughonden (waaronder 5 van de politiezone), 5 'cashdogs' die in staat is om geld op te sporen en 3 patrouillehonden. De helikopter van de federale politie hield een oogje in het zeil vanuit de lucht. De politiezone Brussel-West kreeg ook versterking van omringende politiezones volgens het Hycap-principe.

De strijd tegen de drughandel kadert binnen het Kanaalplan. Doel is om de illegale geldstromen die gewelddadige radicalisering en terrorisme zouden kunnen financieren, droog te leggen.

[1] Recherche, hondenbrigade, interventiedienst, anti-banditisme brigades en brigaders ter beveiliging van het openbaar vervoer en de afdelingen.

Labels