Hardleerse snelheidsduivel aan de kant gehaald

De politiezone Brussel-West wordt, net zoals alle politiediensten, geconfronteerd met verkeersovertredingen door buitenlandse voertuigen. De bestuurders houden zich niet aan de snelheidsbeperkingen of de verkeersregels en hopen, omdat ze met een buitenlandse nummerplaat rijden, dat de boetes niet in hun bus zullen vallen. Maar de verkeersdienst van de politiezone houdt buitenlandse snelheidsduivels in het oog, dat blijkt uit onderstaande case...

Het onderzoek start in juli 2012. Een agent van de verkeersdienst stelt vast dat een Audi Q7, ingeschreven op naam van een Luxemburgse firma, in een jaar tijd 21 snelheidsovertredingen begaat op het grondgebied van de politiezone (hoofdzakelijk op de Keizer Karellaan in Ganshoren en de L. Mettewielaan in Sint-Jans-Molenbeek). Ook een Audi A1 op naam van dezelfde firma werd tussen 2008 en 2011 11 keer geflitst door de politiezone. De opgestuurde processen-verbaal komen ongeopend terug vanuit Luxemburg. Uit onderzoek blijkt dat de Audi Q7 ook in andere politiezones verkeersovertredingen beging.

Op 20 oktober wordt de Audi Q7 gespot tijdens een verkeerscontrole. De bestuurder kan geen rijbewijs of boorddocument voorleggen. Zijn rijbewijs blijkt bovendien voor 6 maanden ingetrokken te zijn. Gezien de vele snelheidsovertredingen en het rijverbod, beslist het parket om het voertuig in beslag te laten nemen.

Omdat de bestuurder, die in België gedomicilieerd is, ook geen belastingaangifte voor beide Audi's kan voorleggen, worden de douanediensten op de hoogte gebracht. Er is namelijk sprake van belastingontduiking wanneer personen die in België gedomicilieerd zijn, langer dan drie maanden met een buitenlandse nummerplaat rondrijden op het Belgische grondgebied.

De Audi Q7 blijft in beslag genomen met het oog op verbeurdverklaring. De openstaande boetes zullen geïnd worden en het rijbewijs van de bestuurder is gedurende zes maanden ingetrokken. Het onderzoek van de douanedienst heeft geleid tot fiscale boetes van respectievelijk 8.000 euro en 800 euro.

Labels