Bestrijding tegen Zombie-computers

"Zombie-computers" zijn meestal slecht beveiligde computers van eindgebruikers of KMO's die geïnfecteerd zijn met een Trojaans paard. Dit is een programma waardoor een crimineel vanaf het internet commando's kan sturen naar een willekeurige computer en laten uitvoeren.

"Zombie-computers" zijn geografisch verspreid over de hele wereld.

Telkens een "zombie-computer" een verbinding maakt met het internet, meldt hij zich aan op een IRC chatserver. In het chatkanaal wacht hij als deelnemer op commando's die door de "master" via het chatkanaal worden doorgegeven. Dit alles gebeurt zonder medeweten van de eindgebruiker.

De aanval met een botnet veroorzaakt een enorme gegevensstroom waardoor op het aangevallen systeem de computer uitvalt of de internetverbinding verzadigd wordt. Door een dergelijke aanval, Distributed Denial of Service attack of DDOS-aanval genoemd, worden bepaalde diensten van het systeem onbruikbaar of ontoegankelijk.

Tips voor de eindgebruiker

Om te vermijden dat uw computer, zonder uw medeweten, wordt ingeschakeld in een botnet geven we de volgende tips mee:

  • De installatie en een regelmatige bijwerking van een virusscanner en firewall zijn absoluut noodzakelijk voor elke internet-gebruiker.
  • Scan wekelijks uw computer met een spywarescanner.
  • Download en installeer geen programma's van websites van onbekende oorsprong of van een onbekende chat-correspondent.
  • Wees voorzichtig met bijlagen die u per mail worden overgemaakt. Dikwijls bevatten onschuldige "grapjes" een Trojaans paard dat wordt geïnstalleerd op het ogenblik dat u op de bijlage dubbelklikt. Een goed anti-virus programma in combinatie met een spywarescanner kunnen hier wonderen doen. Op internet kan u die makkelijk vinden. De kleine jaarlijkse kostprijs wordt een heuse investering!

Gouden tip : Maak regelmatig een back-up van de gegevens op uw computer. Als er toch iets verkeerd loopt op uw computersysteem, dan kan u hopelijk nog verder werken met de back-up gegevens.

Labels