Is ons geld veilig in de bank?
Naar aanleiding van het verhaal van Pierre-Emmanuel beschrijf ik een techniek van cyberoplichters die het in het bijzonder gemunt hebben op zelfstandigen en bedrijven.
Het gaat om fraude met internationale overschrijvingsopdrachten.De dader richt zich tot een werknemer van de boekhoudafdeling van een bedrijf en geeft zich doorgaans uit voor de grote baas.
Een paar jaar geleden kozen de oplichters nog voor de klassieke brief of de fax. Tegenwoordig gebruiken ze de telefoon in combinatie met e-mails.De oplichter stelt zich dus voor als een bedrijfsleider, zegt tegen zijn gesprekspartner dat hij op zakenreis is, dat hij hem heeft gekozen vanwege zijn discretie en dat hij hem nodig heeft voor een 'uitzonderlijke, vertrouwelijke en extreem dringende verrichting'.
Hij verantwoordt deze verrichting door de aankoop van nieuwe marktaandelen, de financiering van een overname of om te anticiperen op een nakende belastingscontrole waarvoor er geld naar het buitenland moet worden gestuurd om een wijziging van de aanslag te voorkomen.
In ieder geval moet deze overschrijving dringend worden uitgevoerd op een buitenlandse bankrekening (en liefst vrijdagnamiddag of voor een verlengd weekend…).
De gecontacteerde persoon ontvangt dan per mail de gegevens van die rekening en de stavingsstukken van de verrichting (zoals een valse factuur met een 'copypaste' van de echte handtekening van de opdrachtgever).
Alles is geloofwaardig, temeer omdat de oplichter zeker van zijn stuk is. Hij kent het bedrijf goed dankzij de inlichtingen die hij vooraf op internet heeft verzameld.
De manipulatie gaat heel ver bij dit soort oplichting en wordt nog vergemakkelijkt door het grote aantal beschikbare open bronnen zoals de economische pers, maar ook Facebook en Twitter, waar de oplichter informatie kan vinden over het privéleven en de agenda van de bedrijfsleider of van de gecontacteerde persoon. Gespecialiseerde financiële websites geven zelfs inzage in het volledige dossier van het bedrijf.Door te zoeken op het internet kunnen de daders ook informatie verzamelen zoals het logo van het bedrijf, zijn structuur, zijn personeel. Wees dus op uw hoede wanneer u in het kader van uw werk wordt gecontacteerd! Zeker als uw gesprekspartner zich beroept op het gezag, de urgentie en de vertrouwelijkheid.