Preventietips homejacking

Wat is homejacking?

Home-jacking is een diefstal van een voertuig, na diefstal van de sleutels in een woning, waarbij de daders geweld en/of bedreigingen gebruiken. Wanneer de dieven geen geweld of bedreigingen gebruiken, wordt dit ook wel een "garage diefstal" genoemd.

  • Beveilig je woning voldoende tegen inbraken. Voorzie een plaats in je woning waar je jezelf en je familie in veiligheid kan brengen en van waaruit je de hulpdiensten kan waarschuwen.
  • Zorg ervoor dat de oprit van je huis voldoende verlicht is of parkeer je wagen op een voldoende verlichte plaats.
  • Bevestig de sleutels van je huis en van je wagen nooit aan dezelfde sleutelhanger. Zo voorkom je dat een car-jacking later nog tot meer onaangename verrassingen kan leiden.
  • Bewaar thuis een kopie van je autopapieren. Laat de originele papieren nooit achter in de wagen, maar bewaar ze in je handtas of portefeuille. Opgepast: wanneer je met de wagen rijdt, moet je de originele papieren steeds in je bezit hebben.
  • Vul de signaleringsfiche van je wagen in en bewaar deze zorgvuldig. Deze fiche kan je bekomen in je gemeente, via de website van de federale politie, via de website van het Vast Secretariaat voor Preventiebeleid en in de stations voor technische controle.
  • Indien je wagen gestolen is, kan je dit document gebruiken om aangifte te doen bij de politiediensten. Vul de identificatiefiche in bij aankoop van een nieuw of tweedehands voertuig. Bij verkoop van je voertuig dient deze identificatiefiche aan de nieuwe eigenaar te worden overhandigd, die een nieuw formulier kan ophalen bij de bevoegde politionele overheden of de erkende garagehouder. Breng bij eventuele wijzigingen aan je wagen de nodige aanpassingen aan op de identificatiefiche.
  • Zorg ervoor dat je de nummerplaat van je wagen uit het hoofd kent, zelfs wanneer het een bedrijfs- of leasingwagen is. Zo kan je onmiddellijk het juiste signalement doorgeven aan de politie.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Federale Politie via het contactformulier.