Lek van WhatsApp-nummers op het darkweb: hoe jezelf beschermen?

Onze partner Safe On Web laat weten dat er 3,2 miljoen WhatsApp-nummers en ID's werden bemachtigd en te koop aangeboden op het darkweb, waardoor de gebruikers aan risico's zijn blootgesteld. Hier zijn onze tips om je te beschermen.

Lek van WhatsApp-nummers op het darkweb: hoe jezelf beschermen? (Source : pexels.com Anton)

"De verkoper biedt lijsten aan met de oproepnummers en de foto's van de eigenaars van de nummers. Ze hebben geen toegang tot de gegevens zelf", zo legt de Federal Computer Crime Unit uit.

Er bestaat wel een risico op 'smishing' (phishing via sms) en 'vishing' (voice-phishing via telefoon), vormen van oplichting om informatie of geld van je te stelen waarbij de oplichters zich uitgeven voor bekende bedrijven of personen uit je omgeving.

Hoe het risico controleren en jezelf beschermen?  

Je kan controleren of er een risico op verkoop van je gegevens bestaat door naar de instellingen van je WhatsApp-account te gaan en dan naar Privacy. Daar vind je Laatst gezien en online, Profielfoto, Info enz. "Je kiest best 'Niemand' of 'Mijn contacten'. Als al je privacy-instellingen op 'Iedereen' staan, heb je een probleem en kun je ervan uitgaan dat je gegevens te koop zijn. Als je ziet dat alles op 'Niemand' staat, dan hoef je je geen zorgen te maken", aldus de Federal Computer Crime Unit.

Het is ook aanbevolen de tweestapsverificatie op WhatsApp te activeren en de opening via Face ID of vingerafdruk toe te voegen, wat op nieuwe telefoons mogelijk is via de instellingen van de applicatie. Ga daarvoor naar Privacy - Privacycontrole - Meer bescherming toevoegen aan uw account en dan Verificatie in twee stappen of Appvergrendeling om je toegang tot de applicatie te beschermen.

Tot slot benadrukken we nogmaals om nooit bankgegevens door te sturen en het delen van persoonlijke informatie op sociale media in het algemeen zoveel mogelijk te beperken.